Pagini

joi, 24 ianuarie 2013

Modele de afaceri online de succes

afaceri pe web
Acum 10 ani afacerile online erau considerate afaceri de mare viitor. Unii chiar au crezut in asa ceva si azi chiar au reusit să castige milioane ... de dolari. Dacă in SUA astfel de castiguri nu uimesc pe nimeni in Romania, cand s-a anuntat că pentru anumite site-uri s-au incasat cateva milioane de euro (ex: vanzare emag sau vanzare autovit) toti au rămas uimiti.
Lăsand la o parte afacerile de milioane si revenind printre cei care nu au ajuns la acest nivel trebuie să vă spunem că sunt multi antreprenori care castigă online sume mult mai mici, dar suficiente pentru a trăi bine. Pentru cei care acum se gandesc să porneasca o afacere cel mai important lucru este că pe langă faptul că din afacerile online se poate castiga bine acest gen de afaceri sunt in continuare „afaceri de viitor”. Incă mai există mult loc pe piata online si incă exista numeroase nise neexploatate pentru a putea dezvolta afaceri online profitabile.
Pentru cei care nu sunt familiarizati cu afacerile online vom incerca să prezentăm succint cum se pot castiga bani online sau mai bine zis modelele de afaceri online

E-commerce
Este cel mai răspandit si mai cunoscut mod de a face afaceri online. Este practic o variantă modernă a comertului clasic, care are ca mediu comercial internetul. Pentru o astfel de afacere ai nevoie de o pagina web (magazinul online) prin care clientii să poată lansa comenzi, de o conexiune internet si un mic depozit pentru mărfuri dar si de multă muncă pentru a iti promova magazinul in mediul electronic.
In acest model de afacere online veniturile sunt generate prin vanzarea directa a unor produse sau servicii.
Aceasta gen de afacere online s-a dezvoltat rapid datorită multiplelor avantaje, cum ar fi: costurile de intretinere reduse fată de un magazin real, afacere deschisa non stop 7/24, vanzare la nivel national sau chiar international, stocuri mai reduse decat in cazul magazinelor clasice.


Servicii web (e-service)
In acest caz proprietarul afacerii furnizează diferite servicii catre clienti online, fie că vorbim de clienti persoane juridice sau clienti persoane fizice. Gama de servicii oferite este extrem de largă: servicii de e-mail, webhosting, download, plăti online, web design, servicii SEO, consultantă online, cercetări online si prelucrarea de date,etc.
De obicei castigurile vin din incasarea unor taxe lunare si vănzari directe. Există numeroase cazuri in care acest gen de servicii sunt gratuite iar veniturile se realizeaza din reclame sau din vanzarea de linkuri.
Acesta este probabil si domeniul in care există cele mai multe nise neexploatate.

Comunitatea virtuala (virtual community)
Facebook sau Linkedin ne-au demonstrat că oamenilor le place să se intrunească online in comunităti pentru a discuta sau a asculta tematicile preferate. Succesul Facebook era de asteptat deoarece cu cativa ani inainte forumurile de discutii au demonstrat că nu e deloc greu sa „aduni” oamenii cu interese comune. Practic in mediul electronic la ora actuală există mai multe tipuri de "comunitati virtuale" unele fiind comunitati de persoane fizice iar altele comunitati de firme. Indiferent de tipul sau forma acestor comunitati ele reprezinta o excelentă cale de a face bani.
Partea cea mai dificilă e sa creezi aceste comunitati, dar odată create este usor apoi să vinzi produse si servicii care intra in sfera de interes a comunitatii respective.

Informatii si divertisment online
Atat internetul romanesc cat si cel international a fost invadat in ultimii ani de ziarele online. La inceput aceste ziare sunt gratuite, iar apoi după ce isi castigă un anumit numar de cititori fideli se transformă si pot fi accesate numai pe baza de abonament. Tot pe acelasi model s-au mai dezvoltat bloguri, forumuri, stiri online, newslettere, enciclopedii online, situri web specializate.
De cca. 2 ani aceasta metoda este folosita si de PROTV prin canalul sau de televiziune online.

Blogging
In ultima vreme tot mai multă lume a inceput sa castige bani de pe urma blogurilor. Acest model de afacere presupune realizarea unui blog (preferabil tematic) si furnizarea de informatii utile cititorilor interesati de tematica blogului. Cititorii pot fi condusi apoi către achizitia unui produs sau a unui serviciu propriu, conex tematicii blogului. O altă solutie o reprezintă postarea de reclame pe blog.

Intermedierea prin agregatoare de servicii
Sunt portaluri web care inglobeaza diverse servicii oferite experti, freelanceri si de oameni cu anumite calificări. De exemplu poate fi vorba de programatori, de experti in promovare, de oameni care stiu sa scrie continut, etc.  Acestia sunt atrasi intr-un singur loc pentru a-si oferi serviciile. Detinătorul unui site de agregare de servicii incasează un comision de pe urma mijlocirii dintre specialist si client.

Afilierea
Este un model de afacere online destul de des intalnit in ultima vreme. Afiliatul creaza un site cu trafic mare. Nu e simplu – trebuie sa stii să creezi continut, să ai experientă in optimizarea pentru motoarele de cautare si să promovezi intens site-ul.
Un afiliat face bani prin trimiterea potentialilor cumpăratori către sit-ul vanzatorului. Vanzatorul plateste afiliatului fie o sumă fixă fie un procent din pretul produsului pentru fiecare vanzare.
Acest model de afacere n-are nevoie de o investitie pentru a incepe, dar totusi necesită multa muncă si cunostinte de marketing online.


Am prezentat doar cateva din modelele importante de afaceri online de succes. Mediul electronic este extrem de flexibil si totul este posibil. Probabil peste 10 ani la această listă vom mai putea adăuga 3-4 modele noi de afaceri online.
Succesul depinde doar de imaginatia ta!