Pagini

sâmbătă, 4 martie 2017

Firmele infiintate de tineri absolventi vor avea sanse ridicate de a obtine o finantare prin “Start-up Nation Romania”

Anuntul din luna ianuarie, potrivit caruia guvernul va lansa un program prin care va acorda finantari nerambursabile de 200.000 RON celor interesati sa demareze o afacere a trezit sperantele multor persoane care doreau sa îsi porneasca propria afacere dar nu aveau capitalul necesar.
Pe 30 ianuarie a aparut OUG nr 10/2017 pentru stimularea înfiintării de noi întreprinderi mici si mijlocii, iar în februarie a aparut proiectul privind normele de implementare a programului Start-Up Nation România. Deocamdata este la nivel de proiect, supus consultarii publice, dar din ultima versiune a acestuia, publicata pe data de 28 februarie 2017, putem trage deja cateva concluzii referitoare la “profilul” celor care au sanse sa obtina o astfel de finantare.

Potrivit OUG nr. 10/2017, conditiile obligatorii pe care trebuie sa le îndeplineasca oricine încearca sa acceseze acest program sunt:
- sa aplice cu o firma înfiintata dupa 31 ianuarie 2017;
- sa creeze minimum 2 locuri de munca permanente, pe care sa le mentina timp de 3 ani.
Un criteriu obligatoriu, introdus prin normele de aplicare, este ca afacerile finantabile vor fi doar cele din mediul urban.
Daca aceste conditii minime obligatorii sunt îndeplinite pasul urmator îl reprezinta îndeplinirea unor conditii care sa asigure punctajul minim obligatoriu, adica minimum 50 de puncte.

Primul criteriu de diferentiere este cel al domeniului de activitate al firmei, cele mai avantajete fiind firmele care desfasoara activitati în domeniul productiei. O firma cu activitate în domeniul productiei va avea punctajul cel mai mare (30 puncte), fiind avantajata fata de firmele care desfasoara activitati în domeniul serviciilor, care vor obtine doar 23 de puncte, sau cele care fac comert, care vor putea obtine doar 20 de puncte. Totusi, a demara o afacere în sfera productiei cu doar 44.000 euro (echivalentul a 200.000 RON) este putin probabil, caci în ziua de azi pentru a putea produce legal trebuie sa îndeplinesti numeroase conditii, iar respectarea lor te conduce la niste costuri investitionale care trec cu mult peste finantarea nerambursabila ce se va acorda prin programul Start-Up Nation România.

Analizând însa mai departe grila de evaluare vom constata ca se pot obtine 20 de puncte daca Planul de Afaceri conduce la crearea de noi locuri de muncă din categoria “Persoane defavorizate /absolventi începând cu 2014”. Sa gasesti persoane defavorizate care sa corespunda perfect profilului de activitate al firmei si sa poata contribui la mentinerea unui nivel de competitivitate crescut, nu e simplu si de aceea probabil ca solutia cea mai buna este ca firma sa se creeze locuri de munca pentru absolventi din promotiile 2014, 2015 si 2016.
De exemplu o firma înfiintata de 2 tineri ai promotiei 2014, care se angajeaza cu contract de munca “full-time” în propria firma vor obtine 20 de puncte, iar daca acestia vor participa si la un curs de “competente antreprenoriale” acreditat vor mai putea obtine înca 10 puncte (cursuri acreditate de antreprenoriat puteti gasi pe www.e-calificare.ro).

Practic, în varianta descrisa mai sus, 2 tineri antreprenori care se gândesc sa demareze o afacere în domeniul serviciilor vor putea obtine 53 puncte, creându-si sansele de a obtine finantarea nerambursabila.
Evident, e bine sa încerci sa mai obtii câteva puncte în plus, pentru a te asigura ca nu vei pierde finantarea în cazul în care concurenta va fi foarte mare. Aceste puncte ar putea fi castigate facând Planul de Afaceri astfel încat echipamentele tehnologice sa aiba o pondere cuprinsă între 50-60% din valoarea planului de afaceri.

In concluzie, daca proiectul privind normele de aplicare a OUG nr 10/2017 publicat pe 28 februarie nu va suferi modificari importante, tinerii absolventi vor avea sanse ridicate de a obtine o finantare nerambursabila.

Succes !