Pagini

sâmbătă, 10 octombrie 2015

O idee de afacere profitabila la tara: sala de nunti

Desi înfiintarea unei săli de nunti în mediul rural nu este o idee de afaceri nouă, în continuare este o idee care poate aduce multi bani. Chiar dacă în ultimii 10 ani în numeroase localităti din mediul rural au apărut pensiuni si restaurante cu spatii generoase pentru organizarea unor evenimente, în continuare, în marea majoritate a localitătilor rurale, oferta de servicii este mai mică decât cererea. Deocamdată în cele mai multe localităti, dacă vrei să îti rezervi o sală pentru o nuntă sâmbătă sau duminică ti se va spune că exista deja nunti planificate pentru următoarele 3-4 luni, iar în anumite localităti chiar si 6 luni. Termenul de 3 luni este oarecum rezonabil, căci o nuntă trebuie pregatită din timp, iar dacă numărul de invitati e ceva mai mai mare înmânarea invitatiilor ajunge să dureze si 2 luni. Când însă termenul de asteptare pentru organizarea evenimentului e mai mare de 3 luni, timpul care trece asteptând sala liberă este timp pierdut. Teoretic cei care vor să se căsătorească ar putea să caute un restaurant sau o sală de nunti într-un oras din apropierea localitătii respective, dar este foarte dificil să transporti 200 de persoane dintr-un sat într-un oras, iar dacă la o bună parte trebuie să le oferi si cazare se ajunge la costuri foarte mari. De aceea, aproape sigur, tânărul cuplu ar prefera o altă variantă în comuna în care traiesc, dacă aceasta ar exista.
In concluzie, în orice localitate din mediul rural unde trebuie să astepti mai mult de 3 luni pentru a găsi un restaurant liber în vederea organizarii unei nunti ideea înfiintarii unei săli de nunti poate fi o idee de afaceri foarte bună, si mai ales una extrem de profitabilă.

Asa cum probabil intuiti, organizarea de nunti este una dintre cele mai profitabile afaceri non-agricole care se pot face la tară. Calculele sunt extrem de simple: la o nuntă obisnuită organizată la tara meniul complet al unui participant la eveniment nu costă mai mult de 50 lei, în timp ce mirii plătesc pe un meniu de la 125 lei în sus. In cazul nuntilor “cu pretentii” mai mari costul unui meniu este mai mare, dar si pretul meniului poate ajunge la 200-250 lei.
Deci la o nuntă de 200 de persoane fără prea mari pretentii, unde mirii îsi aduc băutura de acasă, încasezi cel putin 25.000 RON. După ce scazi costul materiilor prime rămâi cu cca. 15.000 RON, iar dacă scazi costurile cu bucătarii si ospătarii (pe care îi plătesti oficial, si pentru care plătesti si taxele si impozitele aferente) mai rămâi cu cel putin 10.000 RON. Din acesti bani mai trebuie să scazi cheltuielile cu aprovizionarea energia si diverse alte costuri, si la final vei rămâne cu cca. 8.000 RON. Astfel în lunile în care vei avea 4 nunti vei obtine un profit (brut) de cel putin 32.000 RON ceea ce înseamnă aproximativ 7.200 Euro.
Acestea sunt estimările pentru cazul în care toate nuntile sunt “modeste” dar atunci când vin cupluri care vor meniuri mai deosebite se poate ajunge si la profituri de 10.000 Euro lună, iar dacă ai norocul să fii dintr-o localitate mai mare, unde la nunti participă si 300-400 de persoane, poti ajunge la profituri de 11-12.000 Euro lună. Este un profit mare, pe care foarte putine afaceri din mediul rural reusesc să îl obtină.

Bineînteles că pentru a obtine astfel de profituri trebuie să si investesti pe măsură. Acum sunt la modă corturile pentru nunti. Acestea se realizează pe structuri metalice din otel sau aluminiu si au un aspect atractiv, potrivit pentru organizarea de evenimente. Preturile acestor corturi variază foarte mult în functie de dimensiuni si calitatea materialelor folosite si de tara de fabricatie. Un cort în care poti găzdui peste 400 de nuntasi, de o calitate medie spre superioară costă 30-40.000 Euro dacă este produs la noi, iar un cort pentru nunti de 20 x 50 m produs în Germania, cu structură de aluminiu, polplan ignifug si semitransparent, picioare si legaturi conex din otel, si inăltime la varf de 6,0 m costă aproximativ 57.000 Euro.
Pe lângă cort mai ai nevoie de o serie de echipamente pentru bucătărie, de un bar profesional si de veselă, care însumate pot ajunge la 30.000 Euro.
Dacă mai adaugi si un mijloc de transport, ajungi la o investitie de 100.000 Euro sau chiar 120.000 Euro dacă achizitionezi cortul din străinătate.
In cazul in care nu ai un teren adecvat si esti nevoit să cumperi un teren în mod evident costurile demarării afacerii cresc.
ATENTIE: locatia este importantă pentru o astfel de afacere, mai ales atunci când în zona există si concurenti.

După cum vedeti, chiar daca este vorba de un cort pentru nunti investitia nu este mică, dar dacă te gândesti că într-un an, pe parcursul a cca. 8 luni de activitate, poti obtine profituri brute de aproximativ 80.000 - 90.000 Euro, evident că investitia merită făcută.

Bineinteles succesul afacerii depinde de modul în care stii să îti organizezi activitatea, de calitatea serviciilor oferite si nu în ultimul rând de concurenta existentă pe plan local.


Baftă !

duminică, 14 iunie 2015

Idei de afaceri mici pentru sezonul de vara

Terasa

Vara, terasele sunt pline, atât in statiunile turistice cât si in zonele centrale din orase. Când vremea este frumoasă pe cele mai multe terase cu greu găsesti un loc pentru a bea un suc, o bere sau a mânca ceva. Această “supra-aglomerare” a teraselor aduce proprietarilor unor astfel de afaceri profituri substantiale. Dacă stii să iti alegi locul potrivit pentru a deschide o terasă in mod sigur va fi plin de clienti si vei câstiga dintr-o astfel de afacere. Din păcate este o afacere sezonieră, si odată cu căderea frunzelor dispar si clientii.
O astfel de afacere poate fi demarată cu o investitie relativ mică. Sunt numeroase firme de distributie a băuturilor care in baza unui contract de colaborare care le asigură prioritate in desfacerea produselor si a dreptului de a-si afisa logo-urile lor iti pun la dispozitie mese, umbrele, scaune si frigidere.
Profitabilitatea afacerii depinde de chiria pentru locul in care iti amplasezi terasa, de felul in care stii să negociezi contractul cu firma care iti livreaza băuturile si iti pune la dispozitie mobilierul comercial si umbrelele, si bineinteles de modul in care iti conduci afacerea.
Dacă ai cât de cât experientă in acest domeniu este aproape imposibil ca pe perioada celor 3 luni de vară să nu obtii profituri bunicele.

Aprozar

Romanii iubesc fructele si legumele romanesti, mai ales pe cele ale tăranilor care nu au trecut la culturi hidroponice sau alte tehnologii de crestere fortată. Marile lanturi comerciale „au prins ideea” si incearcă să ofere si ele „colturi” cu produse românesti, dar in general acestea provin de la marii fermieri din România, si sunt mai apropiate la gust de cele din Olanda si Turcia decât cele crescute in gospodăriile tăranilor. Tocmai de aceea aprozarele sezoniere, care achizitioneaza marfă direct de la tărani, au mare succes la noi. Marfa autohtonă este uneori completată si cu marfă din import (banane, portocale si alte fructe exotice), dar in general aceasta are o ponderă scăzută in volumul mărfurilor comercializate. Aceste aprozare vând in general rosii, ardei, castraveti si vinete care au un gust ca cele din grădina buncii de la tară.
Din păcate fermierii romani nu pot asigura marfă pentru aceste aprozare numai 5-6 luni pe an, si din acest motiv ele isi pierd clientela in perioada sezonului rece. Există mici aprozare care in lunile reci se aprovizionează cu marfă de import, ca si marile supermarket-uri, dar lupta cu marile lanturi comerciale este grea atunci când ai pe rafturi marfă similară cu a lor.  Important insă este faptul că vara se poate castiga foarte bine, mai ales dacă iti faci aprovizionarea direct din gospodăriile tăranilor.

Chiosc cu sucuri naturale

Pe perioada verii teoretic apa este cea mai bună optiune ca lichid ca să-ti mentii starea de hidratare, dar câti rezistă tentatiei de a bea un suc răcoros de citrice, obtinut din fructe stoarse sub ochii lor. Afacerea poate fi pornită cu investitii minime, fiind necesară o presă pentru stoarcerea fructelor, o ladă frig si un stand. Un chiosc stradal amplasat intr-o zonă cu trafic pietonal intens poate aduce in lunile iulie si august un profit de până la 10.000 RON/lună. In anii in care căldurile incep din luna Mai o astfel de afacere poate aduce profituri bunicele pe o perioadă de cca. 4 luni.
Acest gen de afacere merge din ce in ce mai bine de la un sezon la altul, deoarece numărul persoanelor interesate de o alimentatie sănătoasă si naturală este in crestere, si ce poate fi mai natural decât un suc preparat din fructe in fata ta.

Ingrijirea peluzelor si a grădinilor

In special in marile orase există numeroase persoane cu venituri ridicate ce detin resedinte impresionate cu grădini si peluze. In general aceste persoane sunt foarte ocupate, si nu au prea mult timp la dispozitie pentru a se ocupa de ingrijirea peluzelor si a grădinii. De la inceputul primăverii si până toamana târziu acestia au nevoie de serviciile unor firme specializate, care să le intretină peluzele si gradinile.
Daca ai ceva cunostinte despre grădinarit e o afacere pe care o poti derula cu usurintă si fara a investi sume prea mari. E nevoie doar de multa munca. Este adevarat c
ă exista si "pretentiosi" care au nevoie de adevarati profesionisti in grădinarit, dar pentru inceput puteti alege lucrarile mai usoare.

Ghid turistic

Pentru cei care locuiesc in zone care pe perioada verii sunt vizitate de multi turisti o oportunitate de afaceri ar fi aceea de a furniza servicii de ghid turistic. In cazul celor din zonele montante acestia pot organiza drumetii montane pentru mici grupuri de turisti, iar in cazul celor care locuiesc in orase cu atractii istorice si culturale pot organiza tururi ale oraselelor sau ale regiunii.
Trebuie mentionat faptul că pentru a desfăsura o astfel de activitate trebuie să fii autorizat si trebuie să lucrezi cu persoane care au absolvit un curs de ghid turistic acreditat de ANC (fosta CNFPA).
Veniturile obtinute dintr-o astfel de afacere pot fi chiar substantiale in zonele vizitate de turisti străini.

Toneta cu inghetată

Cine nu-si doreste vara inghetată? Este o afacere cu o piată potentială extrem de mare si care poate fi demarată in aproape orice oras sau statiune turistică din România. Succesul afacerii depinde de alegerea locatiei. Afacerea poate fi demarată rapid si ieftin, fiind suficiente o tricicleta si o ladă frig. O alta varianta este aceea de a amplasa o tonetă stradală. Cei care dispun de ceva mai multi bani pentru demararea unei astfel de afaceri pot opta pentru achizitionarea unei dubite, ceea ce le oferă avantajul deplasării pe parcursul zilei in locatiile cu vad comercial maxim in functie de momentul zilei. In plus o dubită cu ingetată, frumos decorată, este mult mai atractivă pentru copii.
Este genul de afacere care a mers, merge si va merge bine si in următorii 50 de ani pe perioada verii.


Sunt doar cateva idei de mici afaceri sezoniere care v-ar putea aduce castiguri bunicele pentru cateva luni.



Succes !

marți, 14 aprilie 2015

Cat costa si daca mai merita sa investesti intr-o mica ferma de vaci pentru productia de lapte

Cresterea vacilor pentru productia de lapte este o activitate cu o indelungată traditie in România. Oare câti nu s-au gândit să isi facă o mică fermă de vaci de lapte la tară ? Este probabil una dintre cele mai frecvente idei de afaceri la care se gândesc cei care vor să facă afaceri la tară.
Din păcate vremurile s-au schimbat, si acum tot mai putină lume este interesată de o mică afacere de acest gen. Vom vedea in continuare de ce, si ce trebuie să ia in calcul cei care au o astfel de idee de afaceri.

Ca urmare a introducerii de la 1 ianuarie 2014 a măsurilor care interzic vânzarea laptelui neconform in piete si târguri multi fermieri s-au gândit să renunte la această activitate. Si tocmai când erau pe punctul de a renunta guvernul a mărit volumul subventiilor pentru acest sector, iar cei care erau gata “să se lase păgubasi” s-au răzgândit. A apărut insă o altă problema: supraproductia. Ca urmare a măsurilor luate de crestere a subventiei pentru lapte, a crescut productia de lapte cu peste 14%. Cu toate acestea fermierii români au mers inainte, numai că de la 1 Aprilie 2015, odată cu eliminarea cotei de lapte in Uniunea Europeană, afacerile micilor fermieri au inceput să inregistreze o scădere substantială a profitabilitătii.

Marea problemă pentru cei care se ocupă cu cresterea vacilor pentru lapte o reprezintă desfacerea.
Până in 2014 cei care aveau mici ferme de vaci pentru productia de lapte aveau următoarele optiuni pentru valorificarea produselor lactate:
-  vânzarea către marii procesatori
-  vânzarea in târguri si piete
-  vânzarea prin intermediul automatelor de lapte
-  vânzarea prin intermediul magazinelor
De la 1 ianuarie 2014, odată cu interzicerea totală a vânzarii laptelui neconform (inclusiv in piete si târguri), posibilitatile de desfacere a laptelui proaspăt au fost extrem de mult restrânse pentru multi producători, marea majoritate ne-având dotările necesare care să le permită să producă in conformitate cu normele europene. Asa că multi dintre micii fermieri au rămas “la mâna” marilor procesatori. Lovitura cea mare a venit insă in 2015. Dacă pâna la 1 Aprilie 2015 marii procesatori au cumpărat de la micii fermieri români, acum acestia incep să renunte la micii fermieri datorită ofertelor foarte bune pe care le primesc din Polonia, Ungaria si alte tări europene. Sindicatele Agrostar consideră că in lipsa unor măsuri guvernamentale de sprijin peste 60% din fermele de vaci din România vor dispărea ca urmare a eliminării cotelor UE la lapte din 1 aprilie 2015.
In aceste conditii infiintarea unor mici ferme de vaci pentru productia de lapte pare să devină total nerentabilă.

Există totusi si solutii, prima fiind aceea a infiintării unor ferme mari cu un inalt grad de automatizare. Acest lucru presupune investitii foarte mari, care nu pot fi realizate de micii fermieri, nici măcar cu ajutorul fondurilor europene, deoarece contributia financiară pe care trebuie să o pună intreprinzătorii pentru cofinantarea proiectului este mare.
A doua solutie pentru micii fermieri o reprezintă realizarea unei mici fabrici de brânzeturi alături de ferma de vaci. Brânzeturile pot fi stocate perioade relativ indelungate de timp si astfel producătorul nu mai este supus presiunii vânzării imediate. Pentru cei care au un capital mic de pornire nu este insă prea usor de făcut asa ceva. Desi la prima vedere o mică ferma de vaci de 20 de capete, care să aibă lângă ea si o mică sectie de productie a brânzeturilor pare să fie o afacere mică, care poate fi pornită cu 20.000 – 30.000 euro, nu este deloc asa! In România anului 2015 ca să poti să iti vinzi produsele trebuie să respecti un sir de reguli europene si românesti referitoare la siguranta alimentară. Toate aceste legi si reglementări conduc intr-adevar la cresterea securitătii alimentare (ceea ce nu e rău), dar in acelasi timp conduc si la cresterea volumului investitiilor necesare pentru demararea afacerii.
Asa că, pentru a demara o astfel de afacere, ar trebui să iei in calcul cel putin următoarele costuri investitionale:

Ferma de vaci
- Constructie hală + dotări (430 mp):  65.000 Euro
- Depozit furaje (90 mp): 3.200 Euro
- Realizare platformă dejectii solide (175 mp): 5.500 Euro
- Bazin ingropat dejectii solide (100 mp): 3.800 Euro
- Platformă auto: 7.000 Euro
- Racorduri utilităti: 10.000 Euro
- Alte cheltuieli: 9.000 Euro
Total ferma vaci: 103.500 Euro

Nota: preturile sunt orientative si au fost extrase din Studiul de Fezabilitate – Proiect Model pentru Ferma de vaci destinată productiei de lapte, pus la dispozitia celor interesati de către AFIR (fosta APDRP).

Mini sectie de prelucrare a laptelui si productie brânzeturi
- Constructie spatiu (aprox. 120 mp):  36.000 Euro
- Dotari/echipamente :  40.000 Euro
Total mini-sectie productie brânzeturi: 76.000 Euro

Cu alte cuvinte, chiar dacă ai terenul pe care să pornesti afacerea (si acesta este amplasat in imediata vecinătate a retelelor de utilităti), si te apuci să iti faci o fermă de vaci, o mini sectie de prelucrare a laptelui si productie brânzeturi si iti mai cumperi si o masină pentru transportul produselor ajungi la investitie care trece cu usurintă de 200.000 Euro.

Pentru a te lansa intr-o astfel de afacere poti beneficia de fonduri europene prin noul PNDR, aferente perioadei 2014-2020.
Din păcate prin noul program tinerii fermieri vor putea obtine doar 70.000 Euro, ceea ce este insuficient pentru o afacere de acest gen. De aceea, pentru tineri, posibilitătile de finantare a unor astfel de afaceri prin noul PNDR sunt limitate.


La ora actuală in tară există mai multe afaceri de acest gen (o mică fermă + mini-fabrică de brânzeturi) care sunt profitabile, si care, in măsura in care vor realiza in continuare produse de calitate, vor face fată presiunii apărute pe piată ca urmare a eliminării cotei de lapte in Uniunea Europeană.

Succes !
.

duminică, 22 februarie 2015

Valorificarea Oportunitatilor de Afaceri


Se spune că oamenii de afaceri care au câstigat multi bani sunt cei care au reusit să speculeze oportunitătile de afaceri ce le-au iesit in cale. Cei care se gândesc să demareze o afacere stiu foarte bine acest lucru si incearcă să identifice la rândul lor diverse oportunităti de afaceri, dar constată destul de des că cele mai multe oportunităti de afaceri sunt “false oportunităti”.

Ce reprezintă o oportunitate de afaceri?
Pentru un om de afaceri precum si pentru un viitor antreprenor, oportunitatea este o ocazie, o situatie, sau un context în care, punând in aplicare o idee legată de situatia respectivă se pot realiza beneficii materiale. O oportunitate de afaceri se referă in primul rând la crearea valorii si mai putin la optimizarea afacerilor (ex: reducerea costurilor)
Se spune că punctul de plecare in orice afacere de succes il reprezintă o idee de afaceri foarte bună, dar de fapt ideile de afaceri de succes sunt niste planuri de realizare a unor activităti care rezolvă anumite probleme ale momentului, sau altfel spus idei care speculează anumite anumite oportunităti de afaceri. O idee de afaceri, oricat de bună ar părea nu va produce profit dacă in momentul respectiv nu există si oportunitatea de piată.
Valorificarea unei oportunităti de afaceri se produce doar atunci când un antreprenor sesizează situatia de moment si actionează pentru a se ajunge intr-o altă situatie. Oportunitatea de afaceri nu are nicio relevantă până nu apare si antreprenorul sau managerul care să actioneze pentru a se trece dintr-o situatie / stare in alta mai bună. Foarte important este ca acesta să actioneze la momentul oportunt, căci piata este in continuă schimbare iar amânarea poate conduce la disparitia oportunitătii de afaceri.

Identificarea oportunitătilor de afaceri
Dacă dorim să demaram o afacere si vom incerca să căutam diverse oportunităti de afaceri pentru a câstiga bani vom constata că nu este deloc simplu. Dacă ne gândim la un magazin vom constata că mai există 10 magazine pe aceeasi stradă, dacă vrem să deschidem un bar vom constata că mai există 20 in apropiere, dacă vrem să facem o brutarie vom constata că deja există prea multe in oras s.a.m.d.. La prima vedere in Romania de astăzi nu prea există multe oportunitati de afaceri dar nu este asa. Desi nu pare, oportunitătile de afaceri ne inconjoară, insă existenta lor trebuie constientizată. De exemplu, tara noastră are numerosi specialisti in domeniul IT, care sunt mult mai ieftini decât specialistii din celelte tări europene, ceea ce reprezintă de fapt o oportunitate de afaceri deosebită, dar nu orcine e capabil să demareze o afacere in domeniul IT-ului. De aceea oportunitatile de afaceri nu sunt aceleasi pentru toti.
In realitate numărul de oportunităti de afaceri este mare, dar putini sunt aceia care “le văd” si actionează pentru a le valorifica. In cazul in care nu vedeti in jurul dvs. aceste oportunităti trebuie să stiti că in general oportunitătile de afaceri sunt legate de:
- identificarea noilor tipuri sau clase de beneficiari;
- identificarea unor necesităti nesatisfăcute ale clientilor;
- aparitia unor metotde sau mijloace noi de satisfacere a nevoilor si dorintelor consumatorilor.
In general identificarea oportunitatilor de afaceri se bazează pe analize, studii, si în unele cazuri pe fler. In cazul micilor afaceri identificarea unor oportunitati de afaceri are de cele mai multe ori la bază flerul.

Exploatarea oportunitătilor de afaceri
Poti fi omul care vede mereu oportunităti de afaceri dar nimic nu se va intâmpla dacă nu actionezi. Poate ai sansa să identifici o anumită nisă de piată neexploatată, dar nu vei câstiga bani dacă nu esti capabil să livrezi produsele potrivite pentru nisa respectivă. Asta ar putea insemna să iti faci o sectie de productie care realizează produse pentru clientii identificati sau să importi produse pentru a vinde pe piata respectivă. In cazul in care oricare din variantele enumerate presupune investitii de sute de mii de Euro iar tu nu poti mobiliza acesti bani oportunitatea de afaceri va rămane neexploatată.
Pentru a putea exploata o oportunitate de afaceri e necesară o compatibilitate intre oportunitatea de afaceri existentă si capabilitatile antreprenorului si ale echipei sale de a actiona. E necesară atât existenta resurselor financiare cât si a abilitatilor manageriale si tehnice.

Punctul de plecare în demararea unei afaceri trebuie sa fie în identificarea unor oportunitati de afaceri. Cu cât antreprenorul are o experientă mai mare si abilitati mai dezvoltate cu atât identificarea unor oportunitati de afaceri este mai usoară.

În concluzie, pentru a porni o afacere sau pentru a dezvolta o afacere existentă identificati câteva oportunitati de afaceri si evaluati cu mare atentie sansele de reusită. Incercati să vă convingeti dacă prin ceea ce vreti să faceti răspundeti unor nevoi reale ale pietei si dacă aveti capacitatea de a face ceea ce este necesar pentru ca lucrurile să meargă bine. Dacă faceti corect analiza si sunteti capabil să va puneti in practică ideile la final veti avea o afacere de succes.

Mult succes !

vineri, 9 ianuarie 2015

Ce sanse ai sa pornesti o afacere cu bani putini in 2015

Multi oameni visează să pornească o afacere cu bani putin dar foarte putini reusesc. Dacă faci o căutare pe Google vei găsi numeroase întrebări de genul:

  • Care ar putea fi cele mai bune idei de afaceri cu bani putini?
  • Am 4000 de euro, ce afacere să pornesc ?
  • Cum pot să deschid o afacere profitabilă si în ce domeniu cu 2000 de Euro ?
  • Ce afacere pot să fac intr-un sat cu 4000 euro ?
  • Ce afacere să încep cu 5000 de euro in …..?
  • Dispun de 2000 de euro pentru inceperea afacerii cu haine second hand. E suficient ?
  • Ce afacere as putea să încep cu 3000 Euro într-o comună cu 1500 locuitori ?
  • Am o sumă de 2000 de euro, în ce tip de afacere i-as putea investi ?
  • Ce afacere poate fi profitabilă cu 3000 Euro si 1 ha teren agricol  ?
  • Ce afacere sau ce franciza pot să cumpăr cu un capital de 4000 de euro?

Adevărul este că sansele de reusită în afaceri atunci cand ai un capital de pornire mai mic de 10.000 Euro si nu mai ai si alte resurse sunt destul de mici. Totusi ai sanse dacă:

  • Ai o idee de afacere deosebită, într-un domeniu în care pentru a demara afacerea nu e nevoie de investitii deosebite.
  • Ai o meserie căutată, în care esti cu adevărat printre cei mai buni, pe care poti să o practici fără a avea nevoie de utilaje sau echipamente costisitoare (Ex: proiectant, arhitect, expert contabil, electrician, zugrav, instalator, …..).
  • Ai o proprietate care datorită calitătilor sale poate fi pusă usor în valoare (ex: o casă într-un vad comercial foarte bun care poate fi relativ usor transformată într-un magazin, un bar sau un loc pentru divertisment).
  • Ai prieteni care au afaceri mari si care sunt dispusi să îti ofere ceva de lucru la un pret bun
  • Esti expert in vanzari, si stii de unde poti cumpăra marfa de calitate, beneficiind si de termene lungi de plată, si cunosti potentiali clienti interesati să cumpere, ce sunt dispusi să plătească la livrare.
  • Ai norocul să dai peste niste concurenti care au un management defectuos, incapabili să ia un set de măsuri care să contracareze încercările tale de a intra pe piata.
  • Ai noroc si întalnesti pe cineva care din cauza varstei sau a unor probleme de sănătate vrea să îsi reducă cota de participatie si de implicare intr-o anumită afacere.
  • Ai teren la tară si îti place ideea de a fi fermier.

Pe scurt, dacă nu ai bani, ai sanse de reusită în afaceri dacă ai o idee de afaceri genială, esti foarte bun într-o meserie cautată si usor de practicat, ai o proprietate ce poate fi valorificată fără investitii mari sau ESTI NOROCOS !

Baftă !