marți, 28 octombrie 2014

Idei de afaceri profitabile la tara


In ultima vreme se spune tot mai des ca agricultura este afacerea viitorului. Intuim cu totii că este asa deoarece nu e o noutate faptul că populatia globului este in crestere si că cererea pentru produse agricole este si ea din ce in ce mai mare. La tară poti insă să desfăsori o mare varietate de afaceri, iar intrebarea care in mod firesc se naste este “Care sunt cele mai profitabile la tară?”.
Nu e simplu să dai un răspuns concis, căci intotdeauna pe langă multitudinea de afaceri care intră in categoria “afacerilor clasice” se dezvoltă si afaceri de nisă, care uneori aduc profituri imense celor care exploatează nisele respective.
Deci, sub rezerva că nu putem să vă dăm informatii despre toate afacerile care v-ar putea aduce profituri ridicate, si mai ales referitoare la afacerile de nisa, care de multe ori au o rentabilitate mai ridicată decât cele clasice, vom incerca in continuare să vă prezentăm câteva tipuri de afaceri rurale care pot aduce profituri substantiale.

Legumicultura in spatii protejate
Legumicultura in spatii protejate este rentabilă in primul rand fiindcă este cea mai bună şi mai ieftină asigurare împotriva prejudiciilor climatice. Vremea capricioasă din ultimii ani a compromis planurile multor agricultori care fac legumicultură in camp. In al doilea rand, legumicultura in spatii protejate iti ofera sansa de a realiza si a vinde produse si in perioadele reci, cand preturile sunt mai mari, ceea ce implicit inseamnă si o profitabilitate mai bună. In al treilea rand, legumicultura in spatii protejate iti oferă sansa de a face fată concurentei produselor din Turcia, Spania sau Olanda. Acest tip de activitate nu te face milionar peste noapte, dar dacă stii cum să optimizezi activitatea iti oferă sansa unor câstiguri net superioare celor obtinute prin practicarea legumiculturii in camp.

Pomicultura
Piața fructelor are un mare potențial de creștere. După cum se poate observa in supermarketuri in România se importă in continuare cantităti imense de fructe din Polonia, Italia sau Austria, in conditiile in care in Romania clima si relieful permit in multe zone practicarea pomiculturii in cele mai bune conditii. Pentru a fi cu adevărat profitabilă cei care se ocupă de pomicultură trebuie insă să investească sume importante in constructia unor spatii de depozitare cu temperatură si umiditate controlată, astfel incat să nu fie fortati să isi vandă intreaga productie toamna. Activitatea este si mai profitabilă dacă se merge mai departe, in sensul infiintării unor sectii de procesare a fructelor.

Depozitarea cerealelor, legumelor sau a fructelor
Deocamdată depozitarea produselor agricole este o problemă pentru multi fermieri. In timp ce unii au nevoie de silozuri pentru depozitarea cerealelor altii au nevoie pentru păstrarea legumelor si a fructelor de spatii de depozitare cu temperatură si umiditate controlată. La serviciile unor astfel de depozite apelează si cei care colectează fructe de pădure si apoi le exportă in Italia sau in Gemania. Bineinteles, pentru ca o astfel de afacere să mergă bine trebuie să alegi cu atentie amplasamentul depozitului, deoarece in anumite zone din tară fermierii consideră că e mai bine să arunce produsele decat să plătesca bani pentru păstrarea lor.
Trebuie insă mentionat că este un tip de afacere care probabil nu va mai merge multă vreme bine, deoarece din ce in ce mai multi fermieri accesează fonduri europene pentru a isi construi propriile spatii de depozitare. Pentru producătorii agricoli constructia de silozuri sau depozite frig va fi si in viitor o solutie bună de crestere a profitabilitătii.

Serviciile agricole
Deoarece in anii următori se preconizează o dezvoltare a activitătilor in agricultură este evident că vor avea de castigat si cei care prestează diverse servicii in domeniul agriculturii. Gama de servicii ce se poate oferi este extrem de variată, plecand de la prestarea unor servicii agricole, la transport, service pentru echipamente agricole sau chiar servicii de tip IT pentru firmele cu activitate in sectorul agricol. Pentru cei care sunt experti in anumite domenii astfel de afaceri pot fi demarate fără investitii prea mari.

Afaceri in domeniul energiei
Afacerile cu energie, fie că e vorba de biogaz, de culturi de plante energetice (salcie energetică sau cultură de rapită pentru productia de biocombustibili), de campuri eoliene sau de parcuri fotovoltaice, sunt si vor fi si in viitor afaceri profitabile. Cererea de energie este si ea in continuă crestere si de aceea toti cei care investesc in acest domeniu vor avea de castigat in viitor. Singura problemă in acest gen de afaceri o reprezintă volumul mare al investitiilor. Sunt afaceri care din păcate la scară mică nu sunt profitabile.

Distributia de inputuri
Comertul cu inputuri poate fi o afacere bună pentru multi intreprinzatori din mediul rural. Piata de seminte si pesticide are un trend crescător, iar profiturile din acest gen de activitate sunt multumitoare. Exista insă si numeroase riscuri, căci de cele mai multe ori plata se face la vanzarea recoltei, iar un an agricol prost poate duce la falimentul comerciantului.


Acestea sunt doar cateva din afacerile care dacă sunt făcute intr-un mod profesionist va pot aduce profituri bunicele. Succesul depinde de abilitatile dvs. manageriale iar in cazul afacerilor care au bază agricultura, bineinteles si de vreme !

Mult succes !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu