duminică, 14 iunie 2015

Idei de afaceri mici pentru sezonul de vara

Terasa

Vara, terasele sunt pline, atât in statiunile turistice cât si in zonele centrale din orase. Când vremea este frumoasă pe cele mai multe terase cu greu găsesti un loc pentru a bea un suc, o bere sau a mânca ceva. Această “supra-aglomerare” a teraselor aduce proprietarilor unor astfel de afaceri profituri substantiale. Dacă stii să iti alegi locul potrivit pentru a deschide o terasă in mod sigur va fi plin de clienti si vei câstiga dintr-o astfel de afacere. Din păcate este o afacere sezonieră, si odată cu căderea frunzelor dispar si clientii.
O astfel de afacere poate fi demarată cu o investitie relativ mică. Sunt numeroase firme de distributie a băuturilor care in baza unui contract de colaborare care le asigură prioritate in desfacerea produselor si a dreptului de a-si afisa logo-urile lor iti pun la dispozitie mese, umbrele, scaune si frigidere.
Profitabilitatea afacerii depinde de chiria pentru locul in care iti amplasezi terasa, de felul in care stii să negociezi contractul cu firma care iti livreaza băuturile si iti pune la dispozitie mobilierul comercial si umbrelele, si bineinteles de modul in care iti conduci afacerea.
Dacă ai cât de cât experientă in acest domeniu este aproape imposibil ca pe perioada celor 3 luni de vară să nu obtii profituri bunicele.

Aprozar

Romanii iubesc fructele si legumele romanesti, mai ales pe cele ale tăranilor care nu au trecut la culturi hidroponice sau alte tehnologii de crestere fortată. Marile lanturi comerciale „au prins ideea” si incearcă să ofere si ele „colturi” cu produse românesti, dar in general acestea provin de la marii fermieri din România, si sunt mai apropiate la gust de cele din Olanda si Turcia decât cele crescute in gospodăriile tăranilor. Tocmai de aceea aprozarele sezoniere, care achizitioneaza marfă direct de la tărani, au mare succes la noi. Marfa autohtonă este uneori completată si cu marfă din import (banane, portocale si alte fructe exotice), dar in general aceasta are o ponderă scăzută in volumul mărfurilor comercializate. Aceste aprozare vând in general rosii, ardei, castraveti si vinete care au un gust ca cele din grădina buncii de la tară.
Din păcate fermierii romani nu pot asigura marfă pentru aceste aprozare numai 5-6 luni pe an, si din acest motiv ele isi pierd clientela in perioada sezonului rece. Există mici aprozare care in lunile reci se aprovizionează cu marfă de import, ca si marile supermarket-uri, dar lupta cu marile lanturi comerciale este grea atunci când ai pe rafturi marfă similară cu a lor.  Important insă este faptul că vara se poate castiga foarte bine, mai ales dacă iti faci aprovizionarea direct din gospodăriile tăranilor.

Chiosc cu sucuri naturale

Pe perioada verii teoretic apa este cea mai bună optiune ca lichid ca să-ti mentii starea de hidratare, dar câti rezistă tentatiei de a bea un suc răcoros de citrice, obtinut din fructe stoarse sub ochii lor. Afacerea poate fi pornită cu investitii minime, fiind necesară o presă pentru stoarcerea fructelor, o ladă frig si un stand. Un chiosc stradal amplasat intr-o zonă cu trafic pietonal intens poate aduce in lunile iulie si august un profit de până la 10.000 RON/lună. In anii in care căldurile incep din luna Mai o astfel de afacere poate aduce profituri bunicele pe o perioadă de cca. 4 luni.
Acest gen de afacere merge din ce in ce mai bine de la un sezon la altul, deoarece numărul persoanelor interesate de o alimentatie sănătoasă si naturală este in crestere, si ce poate fi mai natural decât un suc preparat din fructe in fata ta.

Ingrijirea peluzelor si a grădinilor

In special in marile orase există numeroase persoane cu venituri ridicate ce detin resedinte impresionate cu grădini si peluze. In general aceste persoane sunt foarte ocupate, si nu au prea mult timp la dispozitie pentru a se ocupa de ingrijirea peluzelor si a grădinii. De la inceputul primăverii si până toamana târziu acestia au nevoie de serviciile unor firme specializate, care să le intretină peluzele si gradinile.
Daca ai ceva cunostinte despre grădinarit e o afacere pe care o poti derula cu usurintă si fara a investi sume prea mari. E nevoie doar de multa munca. Este adevarat c
ă exista si "pretentiosi" care au nevoie de adevarati profesionisti in grădinarit, dar pentru inceput puteti alege lucrarile mai usoare.

Ghid turistic

Pentru cei care locuiesc in zone care pe perioada verii sunt vizitate de multi turisti o oportunitate de afaceri ar fi aceea de a furniza servicii de ghid turistic. In cazul celor din zonele montante acestia pot organiza drumetii montane pentru mici grupuri de turisti, iar in cazul celor care locuiesc in orase cu atractii istorice si culturale pot organiza tururi ale oraselelor sau ale regiunii.
Trebuie mentionat faptul că pentru a desfăsura o astfel de activitate trebuie să fii autorizat si trebuie să lucrezi cu persoane care au absolvit un curs de ghid turistic acreditat de ANC (fosta CNFPA).
Veniturile obtinute dintr-o astfel de afacere pot fi chiar substantiale in zonele vizitate de turisti străini.

Toneta cu inghetată

Cine nu-si doreste vara inghetată? Este o afacere cu o piată potentială extrem de mare si care poate fi demarată in aproape orice oras sau statiune turistică din România. Succesul afacerii depinde de alegerea locatiei. Afacerea poate fi demarată rapid si ieftin, fiind suficiente o tricicleta si o ladă frig. O alta varianta este aceea de a amplasa o tonetă stradală. Cei care dispun de ceva mai multi bani pentru demararea unei astfel de afaceri pot opta pentru achizitionarea unei dubite, ceea ce le oferă avantajul deplasării pe parcursul zilei in locatiile cu vad comercial maxim in functie de momentul zilei. In plus o dubită cu ingetată, frumos decorată, este mult mai atractivă pentru copii.
Este genul de afacere care a mers, merge si va merge bine si in următorii 50 de ani pe perioada verii.


Sunt doar cateva idei de mici afaceri sezoniere care v-ar putea aduce castiguri bunicele pentru cateva luni.Succes !

Un comentariu:

  1. Foarte buna ideea, in special acum in perioada de vara si nu, numai. Felicitari pentru acest blog, bine ingrijit si cu explicatii clare.

    RăspundețiȘtergere