sâmbătă, 27 decembrie 2014

3 idei de afaceri ce pot fi demarate cu bani relativ putini in 2015



Infiintarea unei grădiniţe private, a unui after-school sau a unui club pentru copii sunt idei de afaceri vechi, dar care au sanse de succes si in 2015. Sunt idei de afaceri bune in continuare, deoarece în domeniul educatiei copiilor piata serviciilor private este in crestere si in plus este o afacere în care nu te lupti cu marile companii multinationale. Bineinteles există si alte sectoare care sunt in crestere cum ar fi telecomunicatiile, IT-ul, energia sau chiar agricultura, dar în cazul primelor 3 domenii nu ai nicio sansă în fata multinationalelor, iar in ceea ce priveste agricultura, nu oricine rezistă să muncească cel putin 10 ore/zi intr-o fermă.
Pentru cei care iubesc copii si au talent pedagogic aceste tipuri de afaceri oferă o satisfactie deosebită si in plus oferă sansa obtinerii unor profituri bunicele.

In continuare vă vom prezenta câteva argumente în sprijinul afirmatiilor noastre.

Grădiniţa privată
In ziua de azi, pentru a face fată concurentei tot mai puternice de pe piată, companiile cer tot mai mult de la angajati. Acest lucru “se traduce” prin mai multă muncă si mai puţin timp investit în familie. Oamenii sunt din ce în ce mai ocupaţi. În acelaşi timp fiecare doreşte să ofere maximum familiei si asta crează o mare problemă, căci părintiilor le este greu să le ofere copiilor o educatie bună atunci când ei pleacă de acasă diminteata la 7 si se intorc la 7 seara. O grădinită cu program prelungit, care oferă servicii educationale la un inalt nivel, poate fi răspunsul la problema lor. Oamenii sunt din ce în ce mai dispuşi să plătească pentru un serviciu de educaţie de calitate, care prin sistemele de monitorizare si testare le ofere garantia unei educatii corecte, care îi va ajuta pe copii să facă performantă si să se realizeze in viată.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat: oamenii pun din ce in ce mai mult accent pe alimentatia sănătoasă a copiilor. Dacă acum 20-25 de ani toti romanii le ofereau copiilor Coca Cola la discretie si dulciuri de proastă calitate pline de chimicale, azi românii incep să fie tot mai atenti la alimentatie. Multi părinti incearcă să le ofere copiilor, în masura in care este posbil, produse bio si alimente care nu au un continut ridicat de “E-uri” si antibiotice. Acest lucru nu prea se intâmplă in grădinitele publice, unde bugetele sunt limitate si de aceea ceea ce se cumpără pentru alimentatia copiilor este pe principiul “cat mai ieftin” si nu cat mai sănatos. Pentru părintii cu venituri ridicate o grădiniţa care oferă copiilor o alimentatie sănătoasă este un motiv serios pentru a se orienta către grădinita respectivă.
Este adevărat că nu toate grădinitele tintesc către copii persoanelor cu venituri ridicate, si că este greu să te incadrezi în niste costuri rezonabile si să oferi in acelasi timp o alimentatie 100% bio, dar cu un pic de atentie si cu ceva mai mult efort din partea celor care administrează bucataria, chiar si cu bani mai putini se poate face o mancare de calitate, care să îi ajute pe copii să se dezvolte armonios si sănătos.

After-school
Dacă problema părintilor ocupati, care lucrează mai mult de 8 ore, este rezolvată atâta timp cât copii sunt la grădinită, odată cu începerea scolii apar noi probleme, căci în clasa I-a si a II-a copii au un program de doar 4 ore zi, iar apoi programul creste treptat de-a lungul anilor, ajungand la 6-ore zi. Pentru restul orelor e nevoie fie de niste bunici energici, capabili să se ocupe de educatia copiilor fie de …. programe after-school. Tocmai de aceea în ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numărului de after-school-uri.
After-school-urile oferă zilnic părintilor ocupati posibilitatea de a-si lăsa copii într-un loc în care ei beneficiază de educatie suplimentară. Ele sunt entitati special create pentru scolarii mici (clasele I-IV), care au nevoie de suport în formarea deprinderilor de lucru individual. Activitatile didactice sunt imbinate cu activitati recreative sub ghidarea si supravegherea atenta a unor cadre didactice sau a unor psihologi. In acelasi timp after-school-urile au si un alt rol, căci ele sunt un mediu securizat, organizat, unde copiii au posibilitatea de a socializa.
Gama de servicii educationale si recreative este completată si de o masă caldă.

Club pentru şcolari
In cazul cluburilor participarea copiilor la programe se face doar in anumite zile iar copii nu beneficiază de masă. In general cluburile pentru copii sunt de 2 tipuri: cluburi de divertisment unde copii şcolari îşi petrec timpul liber după terminarea orelor jucându-se sau desfăsurând diverse activităţi interactive, si cluburi orientate către dezvoltarea anumitor capacităti creative sau fizice (cluburi de pictură, cluburi de muzică, cluburi sportive, etc.).
In general cluburile pentru scolari sunt extrem de indrăgite de copii deoarece ele raspund mult mai bine dorintelor si plăcerilor copiilor si nu sunt privite de cei mici ca “un lucru obligatoriu” impus de faptul că părintii nu se pot ocupa de ei din cauza programului de la servici.

Indiferent de tipul de afacere ceea ce este important este faptul că fiecare câştigă din ce în ce mai mult teren, pentru că părinţii sunt din ce în ce mai ocupaţi, iar ei conştientizează că educaţia de calitate pentru un copil este una din cele mai bune investiţii pe care le-ar putea face.
Ceea ce este si mai important pentru cei aflati in căutarea unor idei de afaceri cu bani putini este că sumele necesare pentru pornirea unor astfel de afaceri sunt relativ mici. In cazul in care afacerile sunt demarate in spatii inchiriate capitalul necesar demarării este de cca. 60-80.000 Euro in cazul grădinitelor private si de 10.000 – 20.000 Euro in cazul cluburilor si after-school-urilor.
Atentie insă la contractul de inchiriere a spatiului pe care il semnati. Atunci cand vă decideti să faceti astfel de investitii aveti grijă ca in contract să nu existe clauze care să ii permită proprietarului să rezilieze contractul după 1 an.
Si incă ceva: nu va băgati in astfel de afaceri daca nu iubiti copiii, indiferent cat de mult v-ar putea tenta castigurile pe care le-ati putea obtine !

Succes !


V.T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu