sâmbătă, 31 august 2013

Cat de profitabila e o brutarie si cat trebuie investit pentru demararea afacerii ?

deschidere brutarie
Deschiderea unei brutarii a fost si va ramane probabil una dintre ideile de afaceri care le trec cel mai des prin minte celor care doresc să isi pornescă propria afacere. Asta fiindcă indiferent de mersul economiei, fie că e criză, fie că economia “duduie” toată lumea manancă paine si teoretic e genul de afacere care iti aduce venituri constante. Cu toate acestea in aproape toate orasele din tară multe brutării s-au inchis. Este foarte adevărat insa că in locul celor inchise  au apărut altele imediat.
Si totusi, cat de bună este ideea de a-ti investi banii intr-o brutărie ?

Răspunsul la aceasta intrebare nu este simplu deoarece profitabilitatea unei brutarii depinde de capacitatea de productie, de performantele liniei de productie (in special ale cuptorului), de sursa de aprovizionare cu materii prime, de chiriile plătite (in cazul in care se lucreaza in spatii inchiriate) de calitatea resursei umane, de modul in care se asigură desfacerea si nu in ultimul rand de managementul afacerii. 
Totusi pentru a vă putea face o imagine asupra profitabilitatii unei brutarii si a capitalului necesar pentru deschiderea unei astfel de afaceri am căutat printre ofertele furnizorilor de echipamente pentru a afla costul unei linii de productie in functie de capacitatea sa. Deasemenea am căutat pe site-urile de anunturi din Romania oferte de vanzare linii de panificatie second-hand.

In continuare vă prezentam o situatie privind costurile estimative legate de achizitionarea echipamentelor precum si a profiturilor brute ce ar putea fi obtinute in functie de capacitatea de productie. Trebuie să mentionam insă că oferta de echipamente noi de pe piata romanească este extrem de variată, de la linii germane, la italiene, turcesti sau asiatice, iar preturile variază destul de mult de la un producător la altul. Datele pe care le veti vedea in tabelul de mai jos se referă la niste valori medii. In ceea ce priveste echipamentele second-hand am căutat pe numeroase site-uri de anunturi si am constatat că ofertele sunt si ele extrem de variate, pretul lor depinzand de performanta si de gradul de uzură.

Nr. unitati produse/zi
750
1500
3000
5000
10000
Profit brut / luna
1100 €
2000 €
3800 €
5700 €
10000 €
Pret linie panificatie noua
23500 €
32500 €
45000 €
55000 €
80000 €
Pret linie panificatie second-hand
7500 €
14500 €
24000 €
-*
-*

* Nota: in site-urile de anunturi la data realizarii articolului nu am găsit oferte explicite pentru linii de panificatie care să asigure o productie medie zilnică de 5000 si 10000 unităti pe zi.

Trebuie insă să retineti că profiturile mentionate mai sus pot fi obtinute doar de cei care sunt buni manageri, care reusesc să-si inchirieze spatii la preturi rezonabile (sub 8 Euro/mp), care stiu cum si cand să se aprovizioneze cu materii prime de calitate si care reusesc să isi vanda intreaga productie.

In ceea ce priveste investitiile necesare pornirii brutariei trebuie să retineti că pe langă linia de panificatie va mai trebui să investiti intr-unul sau mai multe mijloace de transport. In plus, dacă doriti să cumparati o clădire in care să vă desfăsurati activitatea sau doriti să construiti o clădire nouă pentru brutarie, capitalul necesar demarării afacerii creste extrem de mult. Nu trebuie să uitati nici de capitalul circulant necesar demararii afacerii.

Asa că, dacă sunteti un bun manager, găsiti un spatiu in care se poate amplasa o brutarie fără lucrari de reamenajare importante, vă multumiti cu un profit net de sub 1.000 Euro/lună si dispuneti de cca. 19.000 – 20.000 Euro pe care să ii investiti intr-o linie de panificatie second-hand de mică capacitate (7.500 EURO), o autoutilitara second-hand (7.800 Euro) si vă păstrati si ceva bani pentru stocul de materii prime, vă puteti deschide o mini-brutarie.


Dacă dorit să castigati mai mult va trebui să vă orientati catre o brutarie de capacitate mai mare dar nu uitati: in ziua de astazi concurenta este acerba si cu cat produci mai mult e mai greu sa vinzi !
.

Un comentariu:

  1. Sunt automatist industrial electronist industrial si lucrez in industra panificatiei tel 0723728904

    RăspundețiȘtergere