marți, 14 ianuarie 2014

Schema de minimis – probabil singura sansa pentru firmele private de a obtine o finantare nerambursabila in 2014

finantare minimis
De mai bine de 2 ani intreprinzătorii romani nu prea au mai avut sanse să obtină o finantare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerilor. Epuizarea fondurilor si blocajele inregistrate atat in cadrul Programului Operational Regional (POR), măsura 4.3 "Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor" cat si a Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), operatiunile de granturi mici (sprijin financiar de pană la 1.065.000 lei) si granturi mari (sprijin financiar cu valoare cuprinsă intre 1.075.001 – 6.450.000 lei)  i-au impins pe oamenii de afaceri către banci. Din păcate după intrarea in criza marea majoritate a băncilor “au intors spatele” IMM-urilor, prin inăsprirea conditiilor de acordare a creditelor.
Un pic mai avantajate au fost firmele din mediul rural deoarece finantările acordate prin PNDR s-au derulat in conditii relative bune in 2012 si 2013.
De aceea atat cei care doreau pornirea unei afaceri mici cat si cei cu afaceri ceva mai mari care doreau să se dezvolte si-au pus sperantele in schema de minimis.

Asa că, pentru a da o “gură de oxigen” intreprinzătorilor Guvernul Romaniei a relansat in 2013 schema de minimis. Potrivit schemei din vara anului 2013 puteau obtine maxim 100.000 euro IMM-urile care crează 5 locuri de muncă si maxim 200.000  euro IMM-urile care crează 7 locuri de muncă. Neexistand alte criterii de selectie numărul cererilor a fost imens si ca atare fondurile s-au epuizat in cateva minute, ceea ce a generat un mare scandal. Reprezentantii IMM-urilor au cerut “in cor” demisia de onoare a Ministrului de Finante, dar din păcate acest lucru nu s-a intamplat.
Esecul schemei minimis din toamna anului trecut se pare că a avut cateva efecte pozitive deoarece Guvernul a blocat temporar derularea schemei si a reluat-o cu mai multe modificări, care par să imbunătătească modul de derulare a acestui program de finantare. Practic au avut loc atat modificări ale structurii de finantare cat si ale modalitatii de inscriere in program.

Prima modificare importantă este aceea că s-a renuntat la regula “primul venit, primul servit”.
Astfel nu va mai fi “un concurs de viteză” pentru a obtine fonduri ci un concurs de proiecte.
Grila de evaluare actuală are următoarele criterii de departajare:
- categoria IMM din care face parte Solicitantul;
- sectorul de activitate (productie / invătămant, stiintă, cercetare / servicii, sănătate, cultură);
- numărul locurilor de muncă nou create;
- locatia de implementare a proiectului (rural, urban sau zona defavorizată)
In cazul obtinerii unor punctaje egale departajarea se va face dupa următoarele criterii:
- domeniul de activitate (conform codului CAEN al activitătii pentru care se solicită finantarea);
- numărul locurilor de muncă create;
- categoria IMM din care face parte Solicitantul;
- valoarea profitului obtinut din exploatare si a profitului net la 31.12.2012;

A doua modificare se referă la valoarea fondurilor acordate. Potrivit Hotararii de Guvern din noiembrie 2013 ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor sub formă de sume nerambursabile, in procent de 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aprobate spre finantare, pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi, in limita creditelor bugetare aprobate, in limita echivalentului in lei al valorii maxime de 100.000 Euro.

Teoretic vor putea primi finantare firmele care vor obtine un punctaj de minim 60 de puncte si maxim 100 de puncte. Din păcate volumul fondurilor alocate prin legea bugetului pentru 2014 este cam mic si din aceasta cauză probabil că vor reusi să pună mana pe acesti bani doar firmele cu următorul profil: microintreprindere, al carei domeniu de activitate (principal sau secundar) se regăseste in sectorul productiv, autorizată pentru desfăsurarea activitatilor de productie in mediul rural si care se angajează să creeze prin proiect 5 noi locuri de muncă, din care unul va fi destinat unui absolvent universitar din promotia 2013.

Din păcate acesta va fi probabil singurul program de finantare nerambursabilă care va sprijini dezvoltarea micilor afaceri in 2014. Acordul de Parteneriat 2014 – 2020 cu Uniunea Europeană se va incheia se pare doar in luna aprilie 2014 si din această cauză probabil că primele contracte de finantare nerambursabilă a intreprinderilor mici si mijlocii se vor incheia doar in prima parte a anului 2015 !

Succes in accesarea schemei de minimis! Puteti depune proiecte incepand cu data de 15 ianuarie 2014.



V.T.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu