joi, 29 noiembrie 2012

Outsourcing – o idee de afaceri atractiva

Dacă apelati linia „Serviciu Clienti” a unei mari companii, există o sansă destul de mare de a vorbi cu cineva mii de la kilometri distantă. Dacă te duci la Paris sau la Londra sa iti cumperi haine noi de la magazine de prestigiu, este posibil ca unele fuste, rochii, costume și cămăsi sa fie realizate de oameni care sunt, de asemenea la mii de kilometri depărtare (uneori chiar in Romania).
Desi nu ne dam seama, outsourcing-ul este banal în anumite industrii. Pe parcursul ultimilor ani aceasta tendinta de externalizare s-a extins de la centrele de apel si de fabricatie îmbrăcăminte la activitati foarte variate, uneori greu de imaginat.

In continuare va vom prezenta cateva idei interesante de servicii extrenalizate.

Comisionare servicii personale
Oricine si-ar dori un asistent personal pentru a raspune la anumite apeluri, a raspunde la e-mailuri in locul nostru, a transmite felcitari cu ocazia unor evenimente, a plati facturilor pentru utilitati si alte servicii, pentru a cauta cadouri pe care noi trebuie sa le daruim altora si multe altele, dar nu toata lumea isi poate permite un asistent personal care sa faca astfel de servicii. In India au aparut companii care oferă o echipă de asistenti personali online. Pentru taxe foarte mici acestia fac si urmaresc plata facturilor la utilitati si pentru diverse servicii casnice, negociaza preturi cu anumite companii pentru furnizarea unor servicii personale, urmaresc promotii pentru produsele si serviciile pe care clientul isi doreste sa le achizitioneze.

Primirea comenzilor la restaurante de tip Drive-In
Atunci cand cineva intra intr-un drive-in si la automatul de la intrare i se ia comanda se gandeste ca persoana care preia aceasta comanda este undeva in interiorul restaurantului in spatele unei tejghele. Mai nou in statele unite au aparut situatii in care un angajat de la un centru de apel McDonald cu sediul în California a luat comenzi din Hawaii si Mississippi, în doar două minute. Comenzile sunt apoi trimise la computerele din restaurante care dupa afisare pe display-uri sunt procesate intr-un timp record.

Testare jocuri
Jocurile pe calculator au acaparat globul si reprezinta o industrie de miliarde de dolari. Au aparut firme specializate in productia de jocuri care datorita uzurii morale rapide a jocurilor scot jocuri „pe banda rulanta”. Un aspect delicat al acestor jocuri produse in timp record sunt bugg-urile (erorile). Acestea trebuie remediate inainte de lansare deoarece o posibila reclama negativa poate compromite total vanzarea unui joc. Pentru testarea jocurilor exista firme specializate care angajeaza gameri ! Oare ce e mai placut decat sa fii platit ca sa te joci ? 

Video Gaming
Amuzamentul ocupa un loc important in preocuparile tinerei generatii. Multi considera jocurile video ca un mod amuzant de a petrece timpului liber.
Toate jocurile pe computer lansate in ultimi ani presupun parcurgerea mai multor nivele, a caror nivel de dificultate este in crestere. Partea mai interesanta in multe jocuri este la nivelele superioare dar pana sa ajungi acolo trebuie sa consumi mult timp. In plus daca esti bun, pe parcursul jocului poti acumula puncte pe care le transformi in arme sau instrumente utile in fazele superioare. In China au aparut firme care angajeaza jucatori care se joaca pentru a acumula puncte si moneda de joc, pe care ulterior le vand altor jucatori pe bani reali. Cumpărătorii platesc pentru a putea intra in nivele superioare ale jocului cu arme joc si alte elemente necesare pentru a juca acest joc cu succes. 

Testarea de medicamente
Marile companii famaceutice trebuie să faca studii clinice pentru noi medicamente pe care doresc sa le lanseze pe piață, pentru a se asigura că acestea sunt sigure, nu produc reactii adverse si au efectele scontate. Mai nou aceste studii se realizeaza in tări și regiuni cu venituri mai mici, cum ar fi India și părți din Europa de Est. Potrivit statisticilor numărul de tări in care se realizeaza teste clinice în afara Statelor Unite sa dublat între 1995 si 2005, în timp ce numărul de teste clinice in SUA a scazut.

Blogging / Tweeting
Daca analizati blogurile de succes din strainatate veti constata ca unii bloggeri reusesc să actualizeze paginile frecvent si publica articole cu continut nou de pe o zi pe alta. Atunci cand numarul de articole este foarte mare in spate se afla de fapt companii care inchiriaza „scriitori de articole”. La aceeasi modalitate se apeleaza de multe ori si pe tweeter pentru a trimite „tweets” cat mai des pe parcursul zilei.
 

Dupa cum probabil v-ati dat seama o parte din ideile de mai sus se potrivesc de minune indienilor deoarece sunt buni vorbitori de limba engleza. Ceea ce trebuie sa stiti ca in ultima vreme mai multe companii romanesti s-au lansat in acest domeniu. Atunci cand este vorba de externalizare sunt multe activitati care pot fi derulate fara a avea personal care vorbeste la perfectie limba engleza. Depinde doar de dvs. sa identificati acele nise in care va puteti descurca bine.
 

Pentru mai multe detalii legate de outsourcing va recomandam: www.bestprofit.ro
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu