Deschiderea unei
brutarii a fost si va ramane probabil una dintre ideile de afaceri care le trec
cel mai des prin minte celor care doresc să isi pornescă propria afacere. Asta
fiindcă indiferent de mersul economiei, fie că e criză, fie că economia
“duduie” toată lumea manancă paine si teoretic e genul de afacere care iti
aduce venituri constante. Cu toate acestea in aproape toate orasele din tară
multe brutării s-au inchis. Este foarte adevărat insa că in locul celor inchise
au apărut altele imediat.
Si totusi, cat de bună
este ideea de a-ti investi banii intr-o brutărie ?
Răspunsul la aceasta
intrebare nu este simplu deoarece profitabilitatea unei brutarii depinde de capacitatea
de productie, de performantele liniei de productie (in special ale cuptorului),
de sursa de aprovizionare cu materii prime, de chiriile plătite (in cazul in
care se lucreaza in spatii inchiriate) de calitatea resursei umane, de modul in
care se asigură desfacerea si nu in ultimul rand de managementul afacerii.
Totusi pentru a vă putea
face o imagine asupra profitabilitatii unei brutarii si a capitalului necesar
pentru deschiderea unei astfel de afaceri am căutat printre ofertele
furnizorilor de echipamente pentru a afla costul unei linii de productie in
functie de capacitatea sa. Deasemenea am căutat pe site-urile de anunturi din
Romania oferte de vanzare linii de panificatie second-hand.
In continuare vă
prezentam o situatie privind costurile estimative legate de achizitionarea
echipamentelor precum si a profiturilor brute ce ar putea fi obtinute in
functie de capacitatea de productie. Trebuie să mentionam insă că oferta de
echipamente noi de pe piata romanească este extrem de variată, de la linii
germane, la italiene, turcesti sau asiatice, iar preturile variază destul de
mult de la un producător la altul. Datele pe care le veti vedea in tabelul de
mai jos se referă la niste valori medii. In ceea ce priveste echipamentele
second-hand am căutat pe numeroase site-uri de anunturi si am constatat că
ofertele sunt si ele extrem de variate, pretul lor depinzand de performanta si
de gradul de uzură.
Nr. unitati produse/zi
|
750
|
1500
|
3000
|
5000
|
10000
|
Profit brut / luna
|
1100 €
|
2000 €
|
3800 €
|
5700 €
|
10000 €
|
Pret linie panificatie
noua
|
23500 €
|
32500 €
|
45000 €
|
55000 €
|
80000 €
|
Pret linie panificatie
second-hand
|
7500 €
|
14500 €
|
24000 €
|
-*
|
-*
|
* Nota: in site-urile de
anunturi la data realizarii articolului nu am găsit oferte explicite pentru
linii de panificatie care să asigure o productie medie zilnică de 5000 si 10000
unităti pe zi.
Trebuie insă să retineti
că profiturile mentionate mai sus pot fi obtinute doar de cei care sunt buni
manageri, care reusesc să-si inchirieze spatii la preturi rezonabile (sub 8
Euro/mp), care stiu cum si cand să se aprovizioneze cu materii prime de
calitate si care reusesc să isi vanda intreaga productie.
In ceea ce priveste
investitiile necesare pornirii brutariei trebuie să retineti că pe langă linia
de panificatie va mai trebui să investiti intr-unul sau mai multe mijloace de
transport. In plus, dacă doriti să cumparati o clădire in care să vă desfăsurati
activitatea sau doriti să construiti o clădire nouă pentru brutarie, capitalul
necesar demarării afacerii creste extrem de mult. Nu trebuie să uitati nici de
capitalul circulant necesar demararii afacerii.
Asa că, dacă sunteti un
bun manager, găsiti un spatiu in care se poate amplasa o brutarie fără lucrari
de reamenajare importante, vă multumiti cu un profit net de sub 1.000 Euro/lună
si dispuneti de cca. 19.000 – 20.000 Euro pe care să ii investiti intr-o linie
de panificatie second-hand de mică capacitate (7.500 EURO), o autoutilitara
second-hand (7.800 Euro) si vă păstrati si ceva bani pentru stocul de materii
prime, vă puteti deschide o mini-brutarie.
Dacă dorit să castigati
mai mult va trebui să vă orientati catre o brutarie de capacitate mai mare dar
nu uitati: in ziua de astazi concurenta este acerba si cu cat produci mai mult
e mai greu sa vinzi !
.
.