miercuri, 18 octombrie 2017

“Reteta” unei mici pensiuni profitabile

Chiar daca lumea trece printr-o transformare profunda ca urmare a patrunderii noilor tehnologii, una dintre ideile de afaceri ce nu a fost afectata prea mult de noutati este deschiderea unei pensiuni. Unii vor spune ca nu este 100% adevarata deoarece tehnologia a patruns si în acest domeniu si mai nou au aparut pensiuni si mici hoteluri informatizate, în care doar cateva ore pe zi ai sansa sa vezi vreun angajat. Este adevarat, astfel de pensiuni exista, dar în general ele
nu sunt locuri în care un turist sa se relaxeze si sa se simta bine, ci doar niste adaposturi pe marginea autostrazilor, în care soferii se odihnesc pentru câteva ore.
Turistii adevarati prefera si acum, ca si în trecut, o pensiune în care sa se simta “ca acasa”, în care sa povesteasca cu o gazda agreabila si în care sa se înfrupte din bucatele pregatite ca acasa. Asa ca, daca locuiti într-o zona cu potential turistic ridicat, si doriti sa lucrati în propria pensiune, puteti linistit sa investiti banii într-o pensiune turistica. Desi business-ul din turism este considerat de multi investitori mari drept unul extrem de volatil, cei care care au o mica pensiune au înregistrat dupa terminarea crizei o crestere continua a cifrei de afaceri, vara anului 2017 fiind pentru multi proprietari de pensiuni ce mai buna din ultimii 5 ani.
O afacere buna în acest domeniu nu înseamna sa lucrezi la capacitate maxima doar câteva luni pe an, atunci când turistii nu mai gasesc locuri de cazare în alte parti. Un calcul simplu arata ca în cazul unei pensiuni cu 20 de locuri de cazare, care lucreaza la capacitate maxima doar 4 luni pe an (2,5 luni pe perioada verii, o luna pe perioada iernii si 2 saptamâni pe perioada sarbatorilor de Paste si a liberelor de 1 Mai) poate ajunge în cazul ideal la cca. 2400 de turisti cazati pe an, ceea ce înseamna un grad mediu de ocupare de 32%. Din pacate pensiunile care ajung la un asemenea grad de ocupare sunt putine, în realitatea marea majoritate înregistrând un grad mediu de ocupare mai mic de 20%.
Daca doresti sa pornesti o afacere în acest domeniu si vrei sa ai cu adevarat o afacere profitabila, ar trebui sa te gândesti ce ai putea face sa ajungi la un grad de ocupare de 40%. Pare un procent mic, dar cei care lucreaza în domeniu stiu ca este o tinta greu de atins.
Poti ajunge la acest procent daca gasesti solutii la nemultumirile pe care turistii le au când se cazeaza într-o pensiune:
● aspectul general al pensiunii (inclusive facilitatile de parcare);
● pretul;
● calitatea somnului (atat calitatea patului si a saltelei cat si linistea din pensiune)
● curatenia;
● calitatea mâncarii;
● servicii conexe;
● comportamentul gazdei;
Mai ales atunci când locul de cazare este cautat pe internet decizia de a alege o pensiune sau alta, este luata in functie de primele 2 elemente: aspect si pret.
Prima concluzie: trebuie sa te gândesti foarte bine înainte de a construi pensiunea la locul în care o vei amplasa, si la aspectul pe care aceasta îl va avea la finalizare, iar pretul de cazare sa îl fixezi astfel încât el sa fie atractiv. Asta nu înseamna sa fie cel mai mic pret, dar el trebuie astfel stabilit încât turistul care te vede pe net sa considere ca pretul este corelat cu ceea ce ofera pensiunea (la prima vedere).
Calitatea patului si a saltelei, curatenia, calitatea mâncarii, servicii conexe si comportamentul gazdei sunt aspect pe care turistul le constata doar dupa ce a dormit macar o noapte în pensiune. In stilul traditional românesc, unii proprietari de pensiuni nu mai dau atentie evaluarilor pe care turistii le fac dupa ce au achitat cazarea, dar modul lor de a gândi este complet gresit, deoarece în aceasta afacere esentiale sunt recomandarile. Ele fac ca pe perioada verii sa existe clienti 3 luni si nu 2 luni si jumatate cum au altii, ele sunt cele care fac ca în luna de iarna în care oamenii mai pleaca în concedii sa fie asigurat un nivel de ocupare maxim si ele sunt cele care aduc turisti în lunile de primavara sau cele de toamna. Mai nou exista numeroase forumuri pentru turisti, în care cei care au vizitat o regiune mentioneaza atât aspectele pozitive cât si cele negative.
Cu alte cuvinte, locatia, aspectul general al pensiunii si pretul îti aduc turisti astfel încât sa te mentii la limita supravietuirii, dar daca vrei sa obtii profit dintr-o astfel de afacere trebuie sa muncesti foarte mult si sa acorzi o mare atentie detaliilor.

La începutul articolului scriam ca merita sa investesti într-o astfel de afacere daca doresti sa lucrezi în propria pensiune. Este un aspect peste care multi trec cu vederea si se gandesc ca vor obtine profituri bunicele dintr-o pensiune cu 10 camere chiar daca ei nu locuiesc în acea pensiune si nu se implica efectiv în activitate.
Vestea proasta este ca daca vrei sa fii doar investitor va trebui sa angajezi personal si vei avea nevoie de receptioner, bucatar, chelner si camerista. Dar cum legislatia actuala nu permite ca un om sa lucreze 12 ore fara ca dupa aceea sa fie recompensat cu timp liber, trebuie sa angajezi 2 receptioneri, 2 bucatari, 2 ospatari si 1 camerista. In cazul fericit în care gasesti persoane care sa fie si ospatari si receptioneri, vei mai reduce numarl de angajati, dar si asa vei avea minimum 5 angajati permanenti. La un nivel de ocupare de 20% o pensiune cu 10 camere nu poate sustine salariile a 5 angajati permanenti, iar niste angajati cu greu vor reusi sa faca sederea turistilor atât de placuta încât acestia sa o recomande si altora. In plus, pentru a mentine cei 5 angajati, vei fi nevoit sa ridici preturile si asa iesi din conceptul de baza al unei pensiuni de succes: “ieftin si bine”.
Celor care cred ca “ieftin si bine” este idea de baza dupa care trebuie sa se calauzeasca proprietarul unei pensiuni le recomandam urmatoarele:
● sa fie prezenti în pensiune 24 din 24 de ore atunci cand au turisti cazati;
● sa investeasca într-o mica gradina si  o sera din care sa le ofere legume si zarzavaturi proaspete turistilor;
● sa învete cât mai multe limbi straine

Succes !

.


sâmbătă, 4 martie 2017

Firmele infiintate de tineri absolventi vor avea sanse ridicate de a obtine o finantare prin “Start-up Nation Romania”

Anuntul din luna ianuarie, potrivit caruia guvernul va lansa un program prin care va acorda finantari nerambursabile de 200.000 RON celor interesati sa demareze o afacere a trezit sperantele multor persoane care doreau sa îsi porneasca propria afacere dar nu aveau capitalul necesar.
Pe 30 ianuarie a aparut OUG nr 10/2017 pentru stimularea înfiintării de noi întreprinderi mici si mijlocii, iar în februarie a aparut proiectul privind normele de implementare a programului Start-Up Nation România. Deocamdata este la nivel de proiect, supus consultarii publice, dar din ultima versiune a acestuia, publicata pe data de 28 februarie 2017, putem trage deja cateva concluzii referitoare la “profilul” celor care au sanse sa obtina o astfel de finantare.

Potrivit OUG nr. 10/2017, conditiile obligatorii pe care trebuie sa le îndeplineasca oricine încearca sa acceseze acest program sunt:
- sa aplice cu o firma înfiintata dupa 31 ianuarie 2017;
- sa creeze minimum 2 locuri de munca permanente, pe care sa le mentina timp de 3 ani.
Un criteriu obligatoriu, introdus prin normele de aplicare, este ca afacerile finantabile vor fi doar cele din mediul urban.
Daca aceste conditii minime obligatorii sunt îndeplinite pasul urmator îl reprezinta îndeplinirea unor conditii care sa asigure punctajul minim obligatoriu, adica minimum 50 de puncte.

Primul criteriu de diferentiere este cel al domeniului de activitate al firmei, cele mai avantajete fiind firmele care desfasoara activitati în domeniul productiei. O firma cu activitate în domeniul productiei va avea punctajul cel mai mare (30 puncte), fiind avantajata fata de firmele care desfasoara activitati în domeniul serviciilor, care vor obtine doar 23 de puncte, sau cele care fac comert, care vor putea obtine doar 20 de puncte. Totusi, a demara o afacere în sfera productiei cu doar 44.000 euro (echivalentul a 200.000 RON) este putin probabil, caci în ziua de azi pentru a putea produce legal trebuie sa îndeplinesti numeroase conditii, iar respectarea lor te conduce la niste costuri investitionale care trec cu mult peste finantarea nerambursabila ce se va acorda prin programul Start-Up Nation România.

Analizând însa mai departe grila de evaluare vom constata ca se pot obtine 20 de puncte daca Planul de Afaceri conduce la crearea de noi locuri de muncă din categoria “Persoane defavorizate /absolventi începând cu 2014”. Sa gasesti persoane defavorizate care sa corespunda perfect profilului de activitate al firmei si sa poata contribui la mentinerea unui nivel de competitivitate crescut, nu e simplu si de aceea probabil ca solutia cea mai buna este ca firma sa se creeze locuri de munca pentru absolventi din promotiile 2014, 2015 si 2016.
De exemplu o firma înfiintata de 2 tineri ai promotiei 2014, care se angajeaza cu contract de munca “full-time” în propria firma vor obtine 20 de puncte, iar daca acestia vor participa si la un curs de “competente antreprenoriale” acreditat vor mai putea obtine înca 10 puncte (cursuri acreditate de antreprenoriat puteti gasi pe www.e-calificare.ro).

Practic, în varianta descrisa mai sus, 2 tineri antreprenori care se gândesc sa demareze o afacere în domeniul serviciilor vor putea obtine 53 puncte, creându-si sansele de a obtine finantarea nerambursabila.
Evident, e bine sa încerci sa mai obtii câteva puncte în plus, pentru a te asigura ca nu vei pierde finantarea în cazul în care concurenta va fi foarte mare. Aceste puncte ar putea fi castigate facând Planul de Afaceri astfel încat echipamentele tehnologice sa aiba o pondere cuprinsă între 50-60% din valoarea planului de afaceri.

In concluzie, daca proiectul privind normele de aplicare a OUG nr 10/2017 publicat pe 28 februarie nu va suferi modificari importante, tinerii absolventi vor avea sanse ridicate de a obtine o finantare nerambursabila.

Succes !


luni, 9 ianuarie 2017

Recomandari pentru cei ce vor sa deschida un fast food

Desi atât în presa cât si în mediul online se vorbeste tot mai des de mâncarea sanatoasa iar restaurantele de tip fast-food sunt date ca si exemple negative, cu totii observam ca astfel de afaceri merg din ce în ce mai bine. Este foarte adevarat ca mai nou au aparut si asa zisele “fast-food-uri sanatoase” care au atras noi segmente de clientela, dar acestea nu au redus numarul clientilor fast-food-urilor clasice, si în ultima vreme marea majoritate a afacerilor de acest gen aduc profituri bunicele.
Si cum odata cu terminarea crizei a reînceput constructia de centre comerciale, iar ca urmare a cresterii salariilor lumea cheltuie tot mai mult, una din afacerile la care v-ati putea gândi este un fast-food. Este genul de afacere mica, care în principiu poate fi demarata cu investitii relativ mici, si care poate aduce profituri bunicele, mai ales daca este amplasata într-o locatie buna.

Cu totii stim ca atât în comert cât si în domeniul serviciilor de alimentatie publica locatia este extrem de importanta. În domeniul alimentatiei publice exista si exceptii, caci probabil ati întalnit si dvs. restaurante construite în zone izolate, uneori chiar în varf de munte, care au un mare succes, si care ne-ar putea conduce la ideea ca locatia nu e importanta. Totusi, în general povestile de succes de acest gen sunt mai degraba exceptii de la regula.
În schimb, în cazul fast–food-urilor, probabil cu exceptia restaurantelor McDonald’s, pentru ca afacerea sa mearga bine este important ca localul sa fie amplasat într-un vad comercial bun.

Locatii pentru amplasarea unui fast-food

• Malluri si centre comerciale
Aproape orice fast-food amplasat într-un mall este profitabil. Se stie însa ca romanii sunt pasionati de McDonlad’s si un KFC, asa ca în mod natural se naste întrebarea daca un fast-food are sanse de supravietuire într-un mall în care existe si unitati ale celor 2 companii anterior mentionate. Evidenta ca DA, si este suficient sa intrati într-un mall pentru a va convinge.
• Mari bulevarde
Zonele cu trafic pietonal intens pot fi întodeauna un loc bun pentru amplasarea unui fast-food. Important este ca spatiul sa aiba o vizbilitate mare la strada si, daca este posibil sa se aleaga o zona care are în imediata apropiere si o parcare.
Daca în cazul restaurantelor, mai ales în marile orase întâlnim situatii în care zeci de restaurante sunt asezate unul lânga altul si care sunt mereu pline de clienti, în cazul fast-food-urilor, cu exceptia litoralului, este de evitat alegerea unei locatii în imediata vecintate a altui fast-food, caci obiceiurile de consum ale celor care prefera fast-food-urile sunt diferite de cele ale persoanelor care prefera restaurantele.
• Zonele din apropierea unitatilor de învatamânt
În cazul în care publicul tinta este format din elevi trebuie tinut cont de anumite aspect e legislative care reglementreaza alimentele puse la dispozitia elevilor. În cazul amplasarii in apropierea unor institutii de invatamânt superior nu exista restrictii similare, iar marele avantaj este ca exista potentiali clienti pâna dupa ora 18, iar vânzarile nu sunt concentrate doar pe parcursul pauzelor.
• Litoral si statiuni turistice
În principiu sunt zone excelente pentru amplasarea unor fast-food-uri, dar au si o mare problema: sezonalitatea vânzarilor.
Afacerile trebuie astfel gândite încât sa permita recuperarea investitiilor chiar daca sezonul nu este mai mare de 2-3 luni. În acest caz se poate spune ca locatia este si mai importanta, deoarece trebuie sa te asiguri ca în cele 2 luni de maxima activitate trebuie “sa fie coada la usa ta” de dimeneata pâna seara pentru a obtine niste profituri mari într-un timp scurt.

Organizarea activitatii
O locatie bine aleasa nu garanteaza succesul afacerii, caci mai exista si alte aspecte la care trebuie sa fiti extrem de atent. Desi piata potentiala pentru o astfel de afacere este mare nu trebuie uitat ca si concurenta este extrem de puternica, mai ales în orasele unde exista unitati ale companiilor McDonlad’s si KFC.
Pe o astfel de piata, pentru a supravietui alaturi “de cei mari” ar trebui sa acordati o deosebita atentie urmatoarelor aspecte:
- diferentierea produselor: nu încercati sa vindeti hamburgeri similari cu cei facuti de McDonlad’s, caci lumea va prefera produsul original. Incercati sa va orientati catre produse naturale, alimente exotice sau alte tipuri de mancare. Nu este simplu, dar nici imposibil, iar românii care au lansat “SaladBox” au demonstrat ca este posibil.
- imagine: trebuie sa investesti mult în design si promovare, caci mai nou imaginea este aproape la fel de importanta ca si calitatea produselor, mai ales pentru clientii care intra pentru prima data în contact cu tine.
- viteza de servire: multi antreprenori români scapa din vedere acest elementele cheie al afacerii. Daca analizati cu atentie ce se întâmpla într-un mall, unde fast-food-urile sunt unul lânga altul, veti vedea ca la McDonlad’s sau la KFC viteza cu care sunt serviti clientii este aproape dubla fata de cea de la alte fast-food-uri. Acest lucru se datoreaza organizarii muncii si modului în care sunt instruiti si monitorizati angajatii. Din pacate nu este simplu sa faci angajatii sa munceasca asa cum îti doresti chiar si atunci când tu nu esti prezent.
- calitatea produselor: asa cum s-a mai spus trebuie sa te diferentiezi fata de marile branduri, dar nu în detrimentul calitatii. Trebuie sa fii inventiv si sa oferi o mâncare care se poate prepara rapid, care nu este foarte asemanatoare cu ceea oferita de firmele consacrate, dar care este gustoasa. În plus, important e sa nu fie usor sleita. Din pacate la multe fast-food-uri românesti mâncarea care ajunge în farfuriile clientilor este aproape rece si plina de ulei !

Pentru cei care vor sa deschida un fast-food în 2017 apare o noua provocare. De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific pentru cei ce desfasoara activitati în domeniul turismului si al alimentatiei publice. Practic se introduce un impozit forfetar care se calculeaza în functie de câteva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea. Acest impozit forfetar va afecta puternic si fast-food-urile care nu sunt prea cautate de clienti si probabil va duce la închiderea unor afaceri. Pe de alta parte, tocmai închiderea unor astfel de afaceri poate crea oportunitati pentru cei care acum vor sa se lanseze într-o astfel de afacere, caci nu este exclus ca în prima parte a acestui an o serie de spatii din malluri sa devina disponibile.