joi, 6 martie 2014

O afacere la tara profitabila: cultivarea capsunilor

idee afaceri cultura capsuni
O afacere despre care se vorbeste destul de mult dar de care foarte putini se apucă este cultura căpşunilor. Afacerile cu căpşuni sunt afaceri de succes la tară, dar din păcate ele sunt profitabile doar in zonele in care conditiile climatice permit obtinerea unor randamente bune. In functie de teren si climă productiile la hectar pot varia de la 4-5 tone pna la 18-20 tone. De aceea in timp ce in unele regiuni din Romania dacă pornesti o plantatie de căpsuni ai sansa să “iesi pe plus” doar in anii buni in regiunile cu climă favorabilă fermierii obtin frecvent profituri extraordinare.
In Romania cele mai mari suprafate cultivate cu căpsuni se găsesc in judetul Satu Mare (peste 1.100 hectare) după care urmează, la departare destul de mare din punct de vedere a suprafetelor cultivate, Giurgiu, Valcea si Gorj. Cultivarea căpsunilor poate fi o afacere de succes atat in judetele din sudul tării cat si in cele din nord, dar cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde precipitatiile sunt intre 800-900 milimetri precipitatii/an. “Patria căpsunilor” este judetul Satu Mare, de unde potrivit unor estimări provin cca. 70-75% din căpsunii produsi in Romania.
Căpşunul se poate cultiva neirigat în zone cu un nivel al precipitaţiilor mai mare de 800 mm anual, dar în România, deşi în multe zone acesta se realizează, repartizarea în cursul anului este neuniformă si există riscul ca în perioadele în care plantele au un consum maxim de apă, să nu cadă precipitaţii suficiente. De aceea, dacă aveti pamant la tară si vă ganditi să faceti bani din infiintarea unei plantatii de căpsuni primul lucru ar fi să consultati un specialist pentru a vedea dacă zona in care aveti terenul este propice pentru a o astfel de cultură.
Pentru cei care au norocul să detină teren intr-o zonă propice pentru infiintarea unei astfel de culturi vom prezenta in continuare cateva detalii referitoare la această afacere.

Căpsunul este una dintre speciile deosebit de interesante din punct de vedere economic si alimentar datorită potentialului mare de productie si calitătii fructelor. Acesta se poate cultiva pe spatii mici din gradina casei precum si in solarii sau in sere, sau pe suprafete mari in aer liber. Cand căpsunii sunt cultivati in solarii recoltarea fructelor incepe la sfarsitul lunii aprilie, iar atunci cand sunt cultivati in camp, fructele se recolteaza in mai – iunie, in functie de zona si de soi.
Soiurile de căpsun se clasifică in 3 categorii in functie de specificul fructificării. Există soiuri neremontante care fructifica un singur sezon pe an, in perioada mai-iunie, soiuri semiremontante care fructifică atat primavara, cat si toamna, dacă sunt conditiile climatice prielnice (o toamnă lungă si caldă) si soiuri remontante din care se obtin doua recolte in fiecare an, primavara si toamna.

Avantajele afacerii
- căpsunile sunt căutate deoarece sunt excelente surse de Vitamina C si unele dintre fructele cele mai bogate in nutrienti. Ele contin iod, vitamina B2, B5, B6, K, potasiu, magneziu, cupru si fosfor. Sunt surse de antioxidanti si previn imbătranirea, bolile de inimă si cancerul, reduc inflamatiile din organism si cresc imunitatea. 
- e o cultura care intra rapid pe rod si ca atare beneficiile se resimt in scurt timp. Plantele de capsun in varsta de un an sunt apte sa dea productii mari. Culturile anuale sunt chiar recomandate deoarece permit obtinerea unei productii la hectar de 15-20 t, in functie de soiuri, in timp ce in cultura multianuală productia scade la 5-8 t/ha;
- la căpsun maturarea este esalonata si, prin urmare, recoltarea acestora se face in mai multe reprize. In plus ele nu mai evoluează in coacere dupa recoltare si raman exact la stadiul la care au fost culese;
- cultura se poate face cu succes in sere si solarii;
- vanzarea se poate face rapid, fără mari eforturi. Spre deosebire de culturile de alte tipuri de arbusti (zmeură, afine, mure, coacăză, agriş, coarne) vanzarea en-detail se poate face mult mai usor. Bineinteles că pentru toate tipurile de fructe există solutia vanzării către marii procesatori de legume-fructe dar daca vrei să obtii o profitabilitate ridicată trebuie să incerci să iti vinzi cea mai mare parte a productie cu forte proprii. In timp ce la zemura, mure afine si alte fructe din aceeasi categorie vanzarea en-detail a 100 kg/zi in piete targuri sau alte zone destinate comertului ambulant este aproape imposibilă vanzarea a 500 kg de căpsuni intr-un puct de vanzare stradal bine amplasat nu reprezintă nici cea mai mică problema.
- cererea de căpşuni pe piaţa internă este extrem de mare. Romania importă cantităti foarte mari din Spania deoarece productia internă este insuficientă;
- poti valorifica in mod superior o parte din productie preparand siropuri, gemuri si dulceturi, ceea ce creste profitabilitatea afacerii.

Probleme
- datorită continutului mare de apa, căpsunele sunt fructe foarte perisabile. Ele sunt foarte sensibile la mucegaiuri si putregaiuri;
- chiar dacă cererea este mare si se pot vinde rapid acest lucru este posibil numai dacă fermierul a gandit in detaliu un sistem de culegere si transport rapid al fructelor in punctele de vanzare en-detail;
- afacerea este rentabilă doar in zonele unde clima este favorabilă culturii căpsunului.

Costurile pornirii afacerii (estimative)
Costurile pornirii si dezvoltarii unei astfel de afaceri sunt dictate in primul rand de tipul de cultură ales. Cultura anuală iti permite obtinerea unor productii de cca. 20 to/ha in timp ce la cea multianulă productia scade la 35-40%. Evident că productia si implicit veniturile sunt mult mai mari in cazul culturii anuale dar cu toate acestea multi producători prefera culturile multianuale deorece investitiile sunt mai mici. O cultură multianuală bine ingrijită te poate conduce la productii bunicele timp de doi – trei ani.
Investiția medie este de 10.000 de euro la hectar in cazul in care se optează pentru o densitate de 40.000 plante la hectar.
In cazul in care zona in care se face plantatia conditiile nu sunt ideale se poate opta pentru cultivarea unor stoloni mai rezistenti la frig, dar acestia sunt mai scumpi. De exemplu la o plantatie cu stoloni rezistenti la frig, cu o densitate de 60.000 stoloni/ha costul este de aprox. 20.000 Euro, iar in cazul in care se doreste o densitate de 80.000 stoloni/ha se ajunge la investitii de aprox. 26.500 Euro (la hectar).

Venituri previzionate si profituri
Calculul veniturilor previzionate este simplu. Căpsunii se vand en-gros la cca. 4-5 lei/kg iar en-detail la 8-10 lei/kg. Astfel, dacă pe un hectar cultivat obtii o productie de 8 tone, pe care ii vinzi en-detail vei avea venituri de 72.000 lei (la un pret mediu de vanzare de 9 lei/kg) ceea ce inseamnă aprox 16.200 Euro.
Atentie acestea sunt veniturile! Pentru a determina profitul trebuie să scădeti investitiile efectuate si costul vanzării (inchirierea mijloacelor de transport, inchirierea spatiilor de vanzare si plata persoanelor care vand). Nivelul costurilor de vanzare depinde de cat de bine isi organizează treaba fiecare. In orice caz, cei care stiu cum să se organizeze raman in fiecare an cu un profit de minimum 4.500 – 5.000 Euro la fiecare hectar cultivat.
Din păcate pentru multi romani care se gandesc la această idee de afaceri la tară astfel de profituri se obtin doar in cateva zone din Romania (in special jud. Satu Mare) unde conditiile climatice sunt favorabile obtinerii unor recolte mari. In multe alte regiuni cultura căpsunilor iti aduce un profit de maxim 1.500 Euro / ha sau in altele chiar pierdere. Asa cum spuneam la inceputul acestui articol inainte de a vă apuca de o astfel de afacere trebuie să vă documentati foarte bine pentru a vedea dacă merită să porniti o astfel de afacere in zona in care aveti terenul!
Calculul de mai sus ne mai conduce si la o altă concluzie: fermierii din judetele in care clima este favorabilă culturii căpsunului pot obtine profituri bune chiar si in cazul in care isi vand produsele en-gros unor procesatori. Cei care insă demarează o astfel de afacere intr-o zonă cu potential scăzut, pentru a obtine niste profituri multumitoare, trebuie să se concentreze asupra vanzării en-detail.

In timp o astfel de afacere poate fi crescută prin infiintarea unei micro-sectii de productie a gemurilor.


Succes !