O afacere
despre care se vorbeste destul de mult dar de care foarte putini se apucă este
cultura căpşunilor. Afacerile cu căpşuni sunt afaceri de succes la tară, dar
din păcate ele sunt profitabile doar in zonele in care conditiile climatice
permit obtinerea unor randamente bune. In functie de teren si climă productiile
la hectar pot varia de la 4-5 tone pna la 18-20 tone. De aceea in timp ce in
unele regiuni din Romania dacă pornesti o plantatie de căpsuni ai sansa să
“iesi pe plus” doar in anii buni in regiunile cu climă favorabilă fermierii
obtin frecvent profituri extraordinare.
In Romania
cele mai mari suprafate cultivate cu căpsuni se găsesc in judetul Satu Mare
(peste 1.100 hectare) după care urmează, la departare destul de mare din punct
de vedere a suprafetelor cultivate, Giurgiu, Valcea si Gorj. Cultivarea
căpsunilor poate fi o afacere de succes atat in judetele din sudul tării cat si
in cele din nord, dar cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde
precipitatiile sunt intre 800-900 milimetri precipitatii/an. “Patria
căpsunilor” este judetul Satu Mare, de unde potrivit unor estimări provin cca.
70-75% din căpsunii produsi in Romania.
Căpşunul se
poate cultiva neirigat în zone cu un nivel al precipitaţiilor mai mare de 800
mm anual, dar în România, deşi în multe zone acesta se realizează, repartizarea
în cursul anului este neuniformă si există riscul ca în perioadele în care
plantele au un consum maxim de apă, să nu cadă precipitaţii suficiente. De
aceea, dacă aveti pamant la tară si vă ganditi să faceti bani din infiintarea
unei plantatii de căpsuni primul lucru ar fi să consultati un specialist pentru
a vedea dacă zona in care aveti terenul este propice pentru a o astfel de
cultură.
Pentru cei
care au norocul să detină teren intr-o zonă propice pentru infiintarea unei
astfel de culturi vom prezenta in continuare cateva detalii referitoare la
această afacere.
Căpsunul este
una dintre speciile deosebit de interesante din punct de vedere economic si
alimentar datorită potentialului mare de productie si calitătii fructelor.
Acesta se poate cultiva pe spatii mici din gradina casei precum si in solarii
sau in sere, sau pe suprafete mari in aer liber. Cand căpsunii sunt cultivati
in solarii recoltarea fructelor incepe la sfarsitul lunii aprilie, iar atunci
cand sunt cultivati in camp, fructele se recolteaza in mai – iunie, in functie
de zona si de soi.
Soiurile de căpsun
se clasifică in 3 categorii in functie de specificul fructificării. Există soiuri
neremontante care fructifica un singur sezon pe an, in perioada mai-iunie,
soiuri semiremontante care fructifică atat primavara, cat si toamna, dacă sunt
conditiile climatice prielnice (o toamnă lungă si caldă) si soiuri remontante
din care se obtin doua recolte in fiecare an, primavara si toamna.
Avantajele afacerii
- căpsunile
sunt căutate deoarece sunt excelente surse de Vitamina C si unele dintre
fructele cele mai bogate in nutrienti. Ele contin iod, vitamina B2, B5, B6, K,
potasiu, magneziu, cupru si fosfor. Sunt surse de antioxidanti si previn imbătranirea,
bolile de inimă si cancerul, reduc inflamatiile din organism si cresc
imunitatea.
- e o cultura
care intra rapid pe rod si ca atare beneficiile se resimt in scurt timp.
Plantele de capsun in varsta de un an sunt apte sa dea productii mari.
Culturile anuale sunt chiar recomandate deoarece permit obtinerea unei
productii la hectar de 15-20 t, in functie de soiuri, in timp ce in cultura
multianuală productia scade la 5-8 t/ha;
- la căpsun
maturarea este esalonata si, prin urmare, recoltarea acestora se face in mai
multe reprize. In plus ele nu mai evoluează in coacere dupa recoltare si raman
exact la stadiul la care au fost culese;
- cultura se
poate face cu succes in sere si solarii;
- vanzarea se
poate face rapid, fără mari eforturi. Spre deosebire de culturile de alte
tipuri de arbusti (zmeură, afine, mure, coacăză, agriş, coarne) vanzarea
en-detail se poate face mult mai usor. Bineinteles că pentru toate tipurile de
fructe există solutia vanzării către marii procesatori de legume-fructe dar
daca vrei să obtii o profitabilitate ridicată trebuie să incerci să iti vinzi
cea mai mare parte a productie cu forte proprii. In timp ce la zemura, mure
afine si alte fructe din aceeasi categorie vanzarea en-detail a 100 kg/zi in
piete targuri sau alte zone destinate comertului ambulant este aproape
imposibilă vanzarea a 500 kg de căpsuni intr-un puct de vanzare stradal bine
amplasat nu reprezintă nici cea mai mică problema.
- cererea de
căpşuni pe piaţa internă este extrem de mare. Romania importă cantităti foarte
mari din Spania deoarece productia internă este insuficientă;
- poti
valorifica in mod superior o parte din productie preparand siropuri, gemuri si
dulceturi, ceea ce creste profitabilitatea afacerii.
Probleme
- datorită
continutului mare de apa, căpsunele sunt fructe foarte perisabile. Ele sunt
foarte sensibile la mucegaiuri si putregaiuri;
- chiar dacă
cererea este mare si se pot vinde rapid acest lucru este posibil numai dacă
fermierul a gandit in detaliu un sistem de culegere si transport rapid al
fructelor in punctele de vanzare en-detail;
- afacerea
este rentabilă doar in zonele unde clima este favorabilă culturii căpsunului.
Costurile pornirii
afacerii (estimative)
Costurile
pornirii si dezvoltarii unei astfel de afaceri sunt dictate in primul rand de
tipul de cultură ales. Cultura anuală iti permite obtinerea unor productii de
cca. 20 to/ha in timp ce la cea multianulă productia scade la 35-40%. Evident că
productia si implicit veniturile sunt mult mai mari in cazul culturii anuale
dar cu toate acestea multi producători prefera culturile multianuale deorece
investitiile sunt mai mici. O cultură multianuală bine ingrijită te poate
conduce la productii bunicele timp de doi – trei ani.
Investiția
medie este de 10.000 de euro la hectar in cazul in care se optează pentru o
densitate de 40.000 plante la hectar.
In cazul in
care zona in care se face plantatia conditiile nu sunt ideale se poate opta
pentru cultivarea unor stoloni mai rezistenti la frig, dar acestia sunt mai
scumpi. De exemplu la o plantatie cu stoloni rezistenti la frig, cu o densitate
de 60.000 stoloni/ha costul este de aprox. 20.000 Euro, iar in cazul in care se
doreste o densitate de 80.000 stoloni/ha se ajunge la investitii de aprox.
26.500 Euro (la hectar).
Venituri previzionate si
profituri
Calculul
veniturilor previzionate este simplu. Căpsunii se vand en-gros la cca. 4-5
lei/kg iar en-detail la 8-10 lei/kg. Astfel, dacă pe un hectar cultivat obtii o
productie de 8 tone, pe care ii vinzi en-detail vei avea venituri de 72.000 lei
(la un pret mediu de vanzare de 9 lei/kg) ceea ce inseamnă aprox 16.200 Euro.
Atentie
acestea sunt veniturile! Pentru a determina profitul trebuie să scădeti
investitiile efectuate si costul vanzării (inchirierea mijloacelor de
transport, inchirierea spatiilor de vanzare si plata persoanelor care vand).
Nivelul costurilor de vanzare depinde de cat de bine isi organizează treaba
fiecare. In orice caz, cei care stiu cum să se organizeze raman in fiecare an
cu un profit de minimum 4.500 – 5.000 Euro la fiecare hectar cultivat.
Din păcate
pentru multi romani care se gandesc la această idee de afaceri la tară astfel de
profituri se obtin doar in cateva zone din Romania (in special jud. Satu Mare)
unde conditiile climatice sunt favorabile obtinerii unor recolte mari. In multe
alte regiuni cultura căpsunilor iti aduce un profit de maxim 1.500 Euro / ha
sau in altele chiar pierdere. Asa cum spuneam la inceputul acestui articol
inainte de a vă apuca de o astfel de afacere trebuie să vă documentati foarte
bine pentru a vedea dacă merită să porniti o astfel de afacere in zona in care
aveti terenul!
Calculul de
mai sus ne mai conduce si la o altă concluzie: fermierii din judetele in care
clima este favorabilă culturii căpsunului pot obtine profituri bune chiar si in
cazul in care isi vand produsele en-gros unor procesatori. Cei care insă
demarează o astfel de afacere intr-o zonă cu potential scăzut, pentru a obtine
niste profituri multumitoare, trebuie să se concentreze asupra vanzării
en-detail.
In timp o
astfel de afacere poate fi crescută prin infiintarea unei micro-sectii de
productie a gemurilor.
Succes !