Cresterea
vacilor pentru productia de lapte este o activitate cu o indelungată traditie
in România. Oare câti nu s-au gândit să isi facă o mică fermă de vaci de lapte
la tară ? Este probabil una dintre cele
mai frecvente idei de afaceri la care se gândesc cei care vor să facă afaceri
la tară.
Din păcate
vremurile s-au schimbat, si acum tot mai putină lume este interesată de o mică afacere
de acest gen. Vom vedea in continuare de ce, si ce trebuie să ia in calcul cei
care au o astfel de idee de afaceri.
Ca urmare a
introducerii de la 1 ianuarie 2014 a măsurilor care interzic vânzarea laptelui
neconform in piete si târguri multi fermieri s-au gândit să renunte la această
activitate. Si tocmai când erau pe punctul de a renunta guvernul a mărit
volumul subventiilor pentru acest sector, iar cei care erau gata “să se lase păgubasi”
s-au răzgândit. A apărut insă o altă problema: supraproductia. Ca urmare a măsurilor
luate de crestere a subventiei pentru lapte, a crescut productia de lapte cu
peste 14%. Cu toate acestea fermierii români au mers inainte, numai că de la 1
Aprilie 2015, odată cu eliminarea cotei de lapte in Uniunea Europeană,
afacerile micilor fermieri au inceput să inregistreze o scădere substantială a
profitabilitătii.
Marea problemă
pentru cei care se ocupă cu cresterea vacilor pentru lapte o reprezintă
desfacerea.
Până in 2014
cei care aveau mici ferme de vaci pentru productia de lapte aveau următoarele optiuni pentru
valorificarea produselor lactate:
- vânzarea către marii procesatori
- vânzarea in târguri si piete
- vânzarea prin intermediul automatelor de lapte
- vânzarea prin intermediul magazinelor
De la 1
ianuarie 2014, odată cu interzicerea totală a vânzarii laptelui neconform
(inclusiv in piete si târguri), posibilitatile de desfacere a laptelui proaspăt
au fost extrem de mult restrânse pentru multi producători, marea majoritate
ne-având dotările necesare care să le permită să producă in conformitate cu
normele europene. Asa că multi dintre micii fermieri au rămas “la mâna” marilor
procesatori. Lovitura cea mare a venit insă in 2015. Dacă pâna la 1 Aprilie
2015 marii procesatori au cumpărat de la micii fermieri români, acum acestia
incep să renunte la micii fermieri datorită ofertelor foarte bune pe care le
primesc din Polonia, Ungaria si alte tări europene. Sindicatele Agrostar
consideră că in lipsa unor măsuri guvernamentale de sprijin peste 60% din
fermele de vaci din România vor dispărea ca urmare a eliminării cotelor UE la
lapte din 1 aprilie 2015.
In aceste
conditii infiintarea unor mici ferme de vaci pentru productia de lapte pare să
devină total nerentabilă.
Există totusi
si solutii, prima fiind aceea a infiintării
unor ferme mari cu un inalt grad de automatizare. Acest lucru presupune
investitii foarte mari, care nu pot fi realizate de micii fermieri, nici măcar
cu ajutorul fondurilor europene, deoarece contributia financiară pe care
trebuie să o pună intreprinzătorii pentru cofinantarea proiectului este mare.
A doua solutie pentru micii fermieri o reprezintă realizarea unei mici fabrici de brânzeturi
alături de ferma de vaci. Brânzeturile pot fi stocate perioade relativ
indelungate de timp si astfel producătorul nu mai este supus presiunii vânzării
imediate. Pentru cei care au un capital mic de pornire nu este insă prea usor
de făcut asa ceva. Desi la prima vedere o mică ferma de vaci de 20 de capete,
care să aibă lângă ea si o mică sectie de productie a brânzeturilor pare să fie
o afacere mică, care poate fi pornită cu 20.000 – 30.000 euro, nu este deloc
asa! In România anului 2015 ca să poti să iti vinzi produsele trebuie să
respecti un sir de reguli europene si românesti referitoare la siguranta
alimentară. Toate aceste legi si reglementări conduc intr-adevar la cresterea
securitătii alimentare (ceea ce nu e rău), dar in acelasi timp conduc si la
cresterea volumului investitiilor necesare pentru demararea afacerii.
Asa că,
pentru a demara o astfel de afacere, ar trebui să iei in calcul cel putin următoarele
costuri investitionale:
Ferma de vaci
- Constructie
hală + dotări (430 mp): 65.000 Euro
- Depozit
furaje (90 mp): 3.200 Euro
- Realizare
platformă dejectii solide (175 mp): 5.500 Euro
- Bazin
ingropat dejectii solide (100 mp): 3.800 Euro
- Platformă
auto: 7.000 Euro
- Racorduri
utilităti: 10.000 Euro
- Alte
cheltuieli: 9.000 Euro
Total ferma vaci: 103.500 Euro
Nota: preturile sunt orientative si au fost
extrase din Studiul de Fezabilitate – Proiect Model pentru Ferma de vaci
destinată productiei de lapte, pus la dispozitia celor interesati de către AFIR
(fosta APDRP).
Mini sectie de
prelucrare a laptelui si productie brânzeturi
- Constructie
spatiu (aprox. 120 mp): 36.000 Euro
-
Dotari/echipamente : 40.000 Euro
Total mini-sectie productie
brânzeturi: 76.000 Euro
Cu alte
cuvinte, chiar dacă ai terenul pe care să pornesti afacerea (si acesta este
amplasat in imediata vecinătate a retelelor de utilităti), si te apuci să iti
faci o fermă de vaci, o mini sectie de prelucrare a laptelui si productie brânzeturi
si iti mai cumperi si o masină pentru transportul produselor ajungi la
investitie care trece cu usurintă de 200.000
Euro.
Pentru a te
lansa intr-o astfel de afacere poti beneficia de fonduri europene prin noul
PNDR, aferente perioadei 2014-2020.
Din păcate
prin noul program tinerii fermieri vor putea obtine doar 70.000 Euro, ceea ce
este insuficient pentru o afacere de acest gen. De aceea, pentru tineri, posibilitătile
de finantare a unor astfel de afaceri prin noul PNDR sunt limitate.
La ora
actuală in tară există mai multe afaceri de acest gen (o mică fermă +
mini-fabrică de brânzeturi) care sunt profitabile, si care, in măsura in care
vor realiza in continuare produse de calitate, vor face fată presiunii apărute
pe piată ca urmare a eliminării cotei de lapte in Uniunea Europeană.
Succes !
.
Succes !
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu